”Sim-turken” kastade sten på Paludan – sparkades från jobbet
Foto: Polisen

52-årige fembarnspappan Izzat Mustafa Tamar åtalas för att i maj i år ha kastat sten mot såväl polisen som politikern Rasmus Paludan i Borås. För att komma åt att kasta sten på Paludan simmade Tamar över ån Viskan i Borås, ivrigt påhejad av andra muslimer.
– Det är fel att den här mannen ska få bränna koranen, säger 52-åringen i förhör.

Det är den 12 maj i år som Rasmus Paludan anordnar en allmän sammankomst i Stadsparken i Borås. Som en del av sin manifestation eldar han upp ett exemplar av koranen.

LÄS ÄVEN: Paludan brände koraner på torsdagen

Stadsparken är avspärrad av polisen, men på andra sidan ån Viskan, mitt emot Stadsparken, har hundratals uppretade muslimer samlats. De skanderar de islamistiska stridsropen ”Takbir” och ”Allahu akbar” i kör.

Simmar över ån

Plötsligt hoppar tre muslimer i ån för att simma över den till parken på andra sidan. Två av dem överlämnar sig nästan omedelbart till polisen på andra sidan vattnet.

Den tredje simmaren, 52-årige fembarnspappan Izzat Mustafa Tamar, tar istället upp stora stenar så snart han kommer fram, som han slungar mot såväl Rasmus Paludan som mot en av poliserna.

Foto: Polisen

Händelsen fångas på film av flera personer.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se när invandraren stenar Paludan

Tre stenar träffar

Två av stenarna som 52-åringen kastar träffar Paludan.

– Det gjorde jätteont och att jag fick ett märke på kroppen, berättar Paludan i polisförhör.

En tredje sten, som slungas mot huvudet på en polisman, träffar polisens arm.

– Hade jag inte fått upp armen är min bedömning att jag hade fått stenen i ansiktet och det hade kunnat få stora skador till följd, skriver polisen i ett avrapporterings-PM.

”Behövde agera”

Izzat Mustafa Tamar säger i polisförhör att han kände att han ”behövde agera” när han såg Rasmus Paludan elda upp koranen.

– Jag har aldrig känt så förut, men det var en känsla som gick igenom hela min kropp. Jag behövde göra något. Jag är muslim och jag säger mina böner varje dag. Jag tror på gud, och det är fel att den här mannen ska få bränna koranen, en helig bok, säger han.

Foto: Polisen

– Så jag hoppade ner i vattnet och tog mig över till andra sidan och så kastade jag några stenar, för att få honom att sluta att bränna koranen. Det var det jag ville göra. Jag ville bara få stopp på honom, inte skada honom.

Tamar nekar emellertid till att han hade för avsikt att kasta sten på polisen.

– Jag förnekar fullständigt. Jag har full respekt för polisen, hävdar han.

Får sparken från jobbet

Efter att Mustafa Tamar gripits för att ha kastat sten på polisen och Paludan, blir han uppsagd från sin arbetsplats.

– De sade att vi avbryter det här kontraktet som jag fick innan, berättar han.

– Min fru är också arbetslös, så vi har det inte lätt, beklagar han sig.

Kom till Sverige 1993

Mustafa Tamar kommer från den irakiska delen av Kurdistan. Han invandrade till Sverige som 23-åring via Turkiet 1993, och är svensk medborgare sedan 2002.

Tamar är gift med en kvinna som även hon invandrat från Irak. Tillsammans har paret fem barn.

Trots att Mustafa Tamar bott mer än halva sitt liv i Sverige, i nästan 30 år, så krävde han kurdisk tolk vid polisförhöret.

Den 52-årige kurden är tidigare dömd för brott. Han dömdes i juni i år för vårdslöshet i trafik sedan han, enligt åklagarens beskrivning, ”medvetet backat in i” ett annat fordon.

Åtalas

Nu åtalas Mustafa Tamar för stenattacken mot Rasmus Paludan i maj i år.

Han åtalas för misshandel för stenarna han kastade mot Paludan, våld mot tjänsteman för stenen han kastade mot polismannen samt för sabotage mot blåljusverksamhet.

”Gärningen var sådan att den var ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet och brottsbekämpande verksamhet”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Izzat Mustafa Tamar krävs också på ett skadestånd på 15 000 kronor till Paludan samt 10 000 till den polisman som träffades av en sten.

LÄS ÄVEN: HEJ DÅ, Ali och Hussain! – Utvisas på LIVSTID för korankravaller

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.