Den för Danmark ikoniska statyn ’Den lille havsfrue’ (den lilla sjöjungfrun) belägen i Köpenhamn har vandaliserats med texten, ”rasistfisk”. Men enligt en expert är det högst oklart vad som skulle vara rasistiskt med statyn eller H.C. Andersens saga.

Efter vänsterrörelsen Black Lives Matter framfart den senaste tiden har en trend av skadegörelse riktat mot vad menar är rasistiska statyer och monument ökat. I slutet av juni attackerades en staty i Lund föreställande biologen Carl von Linné med blodröd färg, rasistanklagelse och texten ”BLM”.

LÄS ÄVEN: Carl von Linné-staty vandaliserad i Lund – polisen ointresserad

Natten mot fredag vandaliserades skulpturen ’den lilla sjöjungfrun’ belägen på Langelinie vid hamnen i Østerbro. Skulpturen som uppfördes år 1913 och symboliserar en av H.C. Andersens sagor är enligt ligisterna rasistisk.

”Lite svårt att se vad som skulle vara rasistiskt”

Det är däremot oklart vad det är som ligisterna uppfattar som rasistiskt i sagoberättelsen. Ane Grum-Schwensen är anställd vid H.C. Andersen-centret och enligt henne finns det inget rasistiskt i berättelsen om sjöjungfrun.

– Självklart kan man läsa alla litterära texter med olika glasögon. Jag har dock lite svårt att se vad som skulle vara rasistiskt i äventyret ”Den lilla sjöjungfrun, berättar Grum Schwensen för TT.

Inte första gången

Den danska statyn har vandaliserats förr, fått huvudet avhugget och även en arm. Hon har utsatts för sprängdåd och klätts i såväl trosor och bh som burka och flera gånger stänkts ned med målarfärg. Statyn är den mest vandaliserade i Danmark.

Fotbollssupportrar skyddade von Linné

På fredagen uppmärksammade Samhällsnytt hur AIK-supportrar från Firman Boys begett sig till Carl von Linne-statyn i Humlegården i centrala Stockholm för att vakta den mot vandalisering. Detta efter att uppgifter börjat cirkulera om en möjlig vänsterattack mot statyn som anklagas vara rasistisk.

LÄS ÄVEN: AIK-supportrar mobiliserade mot utlyst attack på Linné-staty

authorimage