pizzadramat-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Sju års fängelse för pizzadramat

Publicerad 12/6/2021
Annons

Isak Dewit och Haned Abdullahi döms idag till sju års fängelse vardera för sommarens gisslandrama på Hällbyanstalten i Eskilstuna.

De båda intagna avtjänar varsitt fängelsestraff för mord när de den 21 juli i år tar två vikarierande fångvakter som gisslan och barrikaderar sig i ett vaktrum. Både Isak Dewit och Haned Abdullahi är troende muslimer och har koranen, bönematta och radband inne på rummet, enligt en av fångvakterna. Gisslantagarna drivs enligt ett kravbrev som författats innan dramat av islamistiska motiv, vilket Samnytt tidigare avslöjat.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Gisslantagare som krävde pizza hade islamistmotiv

Isak Dewit är svensk medborgare och avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff för mord. Haned Abdullahi är somalier och dömdes 2019 även han till 18 års fängelse samt livstids utvisning efter att ha knivmördat en annan brottsdömd somalisk man. Abdullahi har innan mordet fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Foto: Polisen

Hotar skära halsen av fångvaktare

Under gisslandramat hotar Haned Abdullahi med att skära halsen av de två fångvakterna, om deras krav inte möts. Isak Dewit hotar dessutom skära av deras öron och näsor och skicka ut till polisens förhandlare för att visa att de menar allvar.

De båda mördarna kräver bland annat pengar, bil och en helikopter så de ska kunna rymma från anstalten. Polisens förhandlare går med på att ge gisslantagarna pizza i utbyte mot att de släpper en ur gisslan. Efter att ha fått tjugo kebabpizzor och släppt en fångvakt ger de båda gisslantagarna så småningom upp.

Haned Abdullahi döms nu till sju års fängelse för människorov, grov utpressning och grovt hot mot tjänsteman. Isak Dewit döms till lika många års fängelse för människorov, grov utpressning och grovt hot mot tjänsteman.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons