Sjukhus sjukvård läkare
Inrikes

Sjukhus glömde bort att 95-åring behövde toabesök – tvingades vänta 12 timmar

Publicerad 8/2/2019
Annons

En äldre sjukhuspatient i Skåne tvingades vänta i ett halvt dygn för att få uträtta sina behov. Sjukhuspersonal skyller situationen på en hög arbetsbelastning.

Det var en eftermiddag i april i år som en 95-årig man med nedsatt hälsotillstånd anlände till akutmottagningen vid universitetssjukhuset i Lund. Personalen bedömde att mannen var uttorkad och lade därför in honom, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg

Av Region Skånes lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår att den sjuksköterska som tog hand om mannen under kvällen och natten glömde bort att han var tvungen att gå på toaletten. Detta eftersom det ska ha varit hög arbetsbelastning på akutmottagningen.

Sjuksköterskan uppger även att denne inte tänkte att patienten hade behov av att kissa mer än två deciliter under natten eftersom patienten misstänktes vara uttorkad.

Tömdes på 1,3 liter efter 12 timmar
Dagen därpå skulle patienten överföras till en annan avdelning och en rutinmässig kontroll genomfördes. Det hade då dröjt över tolv timmar innan sjukhuspersonalen upptäckte att urinblåsan var rejält uttänjd. En kateter sätts in och tömmer patienten på 1,3 liter urin.

Region Skåne meddelar att de nu ska informera personal om vad som gäller och även införa nya rutiner för att en liknande händelse ska undvikas i framtiden.

LÄS ÄVEN: Man avled efter väntan på akuten: ”Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons