En patient som sökte vård hos Sahlgrenska universitetssjukhuset för magproblem skickades hem med laxermedel. Senare visade en undersökning att patienten led av elakartad tumör i tarmen och att cancern hade spridit sig. Patientens avled kort därefter.

Patienten hade haft magproblem i några veckor men läkaren bedömde det hela som förstoppning och ordinerade stora mängder laxermedel, rapporterar GT.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk kvinna avled – sex läkare missade sjukdomen

Ett par månader tidigare hade patienten genomgått en koloskopi men eftersom tarmen inte var ren skulle undersökningen inte bli fullständig. När patienten sökte vård på nytt för smärtorna gjordes en datortomografi där läkaren bedömde att personen led av kraftig förstoppning. Det skulle lösa sig med laxermedel.

Men trots att besvären inte löses med laxermedel skulle läkaren fortsätta ge stora mängder samtidigt som patientens buk var stor och utspänd. Patientens hälsotillstånd försämrades med både kräkningar och lunginflammation.

Vid en datorröntgen har man senare insett att stoppet i tarmen berodde på en elakartad tumör som även hade spridit sig till levern. Enligt chefsläkare vid Sahlgrenska sjukhuset kan deras bedömning ha förkortat patientens liv.

LÄS ÄVEN: Sjukvård missade 60-årings tarmcancer i nästan två år