Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och ligger högre än på flera decennier. På försäkringsbolaget If, som utfört undersökningen baserat på data från Försäkringskassan, ser man siffrorna som oroande. Åtta av tio drabbade är kvinnor.

Försäkringskassans färska årsstatistik visar att antalet stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter att öka från en redan hög nivå – i december 2023 var 44 465 personer i Sverige inne på en minst två veckor lång sjukskrivning på grund av stress. I början av 2010-talet låg motsvarande siffra på drygt 6 660 personer.

– Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Ökningen under ett drygt decennium ligger alltså på nästan sju gånger.

Geografiska skillnader

Under pandemin minskade de något för att sedan fortsätta öka.

– Många lever idag ett hybridarbetsliv. Det försvårar för arbetsgivare att se stressade medarbetare och sjuknärvaro. Arbetsmiljöarbetet är ur flera perspektiv viktigare än någonsin. Problem med stress måste fångas i tid, innan bubblan brister, säger Kristina Ström Olsson.

Samtidigt noterar man dramatiska geografiska skillnader där Jämtland har högst och Östergötland lägst andel stressrelaterade sjukskrivningar. Detta tror Ström Olsson kan bero på skillnader i faktorer som demografi, näringslivsklimat, organisatorisk arbetsmiljö eller insatser på arbetsplatsen som främjar hälsa och arbetsförmåga.

Åtta av tio kvinnor

Stressrelaterade sjukskrivningar tycks framför allt vara ett problem för kvinnor – av de 44 465 personer som i december var sjukskrivna på grund av stress var 34 952 kvinnor, motsvarande 79 procent.

– Yrkesroll och bransch kan inverka på stressnivå och risken för sjukskrivning. En tydlig riskfaktor är om kraven på jobbet inte är i linje med vilken kontroll hen har att kunna ta sitt ansvar kring de krav som ställs. Kvinnor tar utöver ansvaret för sitt jobb, ofta ett större ansvar för hemsysslorna. Att gå från arbetsdagen till hemarbetet kan leda till ett större stresspåslag, när kropp och sinne egentligen ropar efter återhämtning, säger Kristina Ström Olsson.