En 33-årig man som arbetat för Robert Aschbergs ”researchföretag” Acta Publica har fått sparken. Anledningen uppges vara att mannen misstänks ha läckt ut att den antirasistiske fackprofilen Henrik Johansson, grundare av ”Inte rasist, men…”, är dömd för brott.

Företaget Acta Publica skapades 2016 när vänsterextrema Researchgruppen, grundat av Afa-profilen och Säpo-informatören Martin Fredriksson, slogs samman med Nyhetsbyrån Siren samt Robert Aschbergs Expo-knutna bolag Piscatus.

Det vänsterextrema researchföretaget har enligt egen utsago ett omfattande arkiv av domar och andra myndighetsdokument som de säljer till sina kunder. ”I arkivet finns fler än 60 miljoner dokument från cirka 600 statliga myndigheter, kommuner och regioner”, heter det på hemsidan.

Acta Publica säljer även ”bakgrundskontroller” där arbetsgivare kan ta reda på om en tilltänkt anställd kan knytas till ”politiskt eller ideologiskt motiverad extremism” samt personens ”förekomst och aktivitet i såväl öppna sociala medier som i vissa delar av det så kallade Darknet”.

Antirasist avslöjades som brottsdömd

Nu skakas Aschbergs underrättelseimperium av en skandal. En 33-årig anställd på Acta Publica har fått sparken, anklagad för att ha läckt ut att Henrik Johansson, grundare av vänsterextrema ”Inte rasist, men…” samt ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund, är dömd för brott.

I augusti 2001, för nästan 20 år sedan, dömdes den antirasistiske vänsterprofilen för olaga hot mot en jämnårig man. Bakgrunden till hotet var, enligt domen, ett triangeldrama där de båda männen bråkade om en kvinna. I samma dom dömdes den jämnårige mannen för att ha misshandlat Henrik Johansson. Misshandeln ska ha skett när Johansson vägrade att be mannen om ursäkt på en hemmafest.

Telefonterroriserade sin rival

Enligt domen mot Henrik Johansson, som Samnytt tagit del av, ringde den antirastiske profilen vid två tillfällen upp den jämnårige rivalen om kvinnan och krävde att denne ska betala för tandvård som behövts till följd av misshandeln. I samband med detta uttalades även hot mot mannen.

– Nu är det inte du som är ute efter mig utan jag som är ute efter dig, sade han bland annat, enligt egen utsago.

Henrik Johansson ska även ha hotat att döda sin rival.

Spreds på Flashback

I början av förra månaden spreds den tidigare okända domen på Flashback. Den 33-årige Acta Publica-anställde anklagades, mot sitt nekande, för att vara den som läckt domen från Acta Publicas databaser – och sparkades ut från Aschbergs företag.

”De anklagade mig för att läcka till nazister och stängde av mig från tjänsten”, skriver 33-åringen i inlägg på Twitter.

Faksimil

”Fan vilket jävla äckel du är”

Bakgrunden till att 33-åringen ska ha spridit domen mot Henrik Johansson kan spåras till en konflikt mellan de två som pågått en längre tid. 33-åringen påstås på bland annat Flashback ha spridit grova anklagelser mot Henrik Johansson, som svarat med påhopp mot 33-åringen.

”Fan vilket jävla äckel du är”, ”din jävla idiot”, ”trasig i huvudet” och ”ditt smuts” är några av de tillmälen Johansson riktat mot 33-åringen. Förra veckan eskalerade konflikten när en annan facklig profil, Loan Sundman, hamnade i skottlinjen och blev påhoppad av Henrik Johansson.

SE ÄVEN: IRM-profil till Loan Sundman: ”HÅLL KÄFTEN DIN DUMMA FAN!”

Samnytt har sökt Acta Publica, den 33-årige mannen samt Henrik Johansson. Henrik Johansson meddelar i en skriftlig kommentar att han inte vill svara på Samnytt frågor.

”Nej. Du får ha det så kul med att reda ut det där”, skriver Henrik Johansson.