Foto: Kruosio.

Skallskadad 12-åring tvingades vänta över en timme på ambulans – SOS förstod inte GPS-koordinater

937 Shares

En 12-årig pojke som blödde kraftigt från huvudet tvingades vänta över en timme på ambulans när SOS Alarm inte förstod GPS-koordinater.

Händelsen inträffade i maj förra året efter att en pojke fallit och slagit huvudet allvarligt vid Söderåsens nationalpark i Skåne, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal kunde inte hjälpa vid hjärtstopp – hade inte kompetens

När larmoperatörerna vid SOS mottog samtalet kunde de inte fastställa var pojken befann sig trots att de även fick GPS-koordinater. Detta eftersom personal förde in koordinaterna felaktigt i systemet.

Hela 43 minuter efter larmsamtalet fanns fortfarande den felaktiga positionen för olycksplatsen inlagd i systemet. Det skulle dröja över en timme innan pojken fick hjälp.

Saknar kompetens
Det framgår nu av en utredning att personalen saknar nödvändig kompetens. Det handlar bland annat om brister i intervjuteknik och kunskap kring positionering av olycksplatser.

Vid sidan om kunskapsbristen hos SOS har pojkens föräldrar även riktat skarp kritik mot ambulansvården som de menar gav ett amatörmässigt intryck på plats.

LÄS ÄVEN: Kvinna med kraftiga blödningar i underlivet nekades ambulans

937 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.