Beslutsfattarna har under coronapandemin fattat ett flertal ifrågasatta beslut. Ett av dem är upprättandet av fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö. 150 miljoner kronor plöjdes ner i projektet som inte räddade ett enda liv och inte gav covid-sjuka ett enda vårddygn.

När fältsjukhuset upprättades framställdes det som regionens räddning. Media, ministrar och kronprinsessparet bjöds in till rundvandring för att beskåda initiativet med kapacitet att vårda hundratals covidpatienter.

Fältsjukhuset färdigställdes på två veckor. Redan i april 2020 skulle de första patienterna tas emot men istället gapade sängarna tomma tills sjukhuset avvecklades i juni. Samma månad avslöjade Samnytt läkarfamiljen Gieseckes kopplingar till projektet.

Företaget Remeo, som inriktar sig på rehabilitering av patienter med andningssvårigheter efter intensivvård, hade en ledande roll i uppbyggnaden av fältsjukhuset och tjänade stora pengar på skattebetalarnas bekostnad. I styrelsen sitter Kajsa Giesecke, hustru till den svenska coronastrategins fader, Johan Giesecke.

LÄS ÄVEN: Familjen Giesecke misstänks profitera på coronakrisen: ”Nu behöver vi mer smittspridning!”

”Skulle aldrig ha byggts”

– Om man ska vara efterklok så skulle det aldrig ha byggts, för man hade kunnat spara pengar. Men när vi var mitt i det ville man göra någonting för att vara beredd om det absolut värsta skulle hända, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset till SVT.

En ny rapport från Försvarshögskolan belyser flera problem med projektet, framförallt bristande ledarskap. SVT har talat med flera insatta personer som beskriver situationen som ”en maktkamp bakom kulisserna”. I rapporten används en snarlik beskrivning med betoning på att problemet främst låg hos vårdgivarna: ”Det blev ett maktspel om de knappa personalresurserna”.

Rapporten konstaterar att ingen av de tilltänkta vårdgivarna egentligen ville delta att regionens projekt, de ansåg att det inte var någon bra idé. Ingen ville släppa iväg sina anställda till fältsjukhuset eftersom den behövdes i den egna verksamheten. Att säkra att personal fanns tillgänglig för att driva sjukhuset hade inte gjorts i planeringen.

LÄS ÄVEN: Dyrt fältsjukhus för corona i Stockholm rivs – tog inte emot en enda patient

”Ett sjukhus som ingen ville ha”

Av interna mejl som SVT tagit del av framgår att konflikten kulminerade i att sjukhusdirektör Björn Zoëga tog beslut om att kalla hem sin personal från projektet.

– Det bästa var att ta hand om patienterna på sjukhusen. Det var pressade tider och vi hade hetsiga diskussioner. Jag skulle inte säga att vi var osams men vi hade olika åsikter, säger Zoëga.

Enligt region Stockholm hamnade notan för projektet på drygt 150 miljoner kronor – utan att fältsjukhuset någonsin togs i bruk.

– Kanske går fältsjukhuset i Älvsjö till historien som å ena sidan ett rekordbygge och å andra sidan ett sjukhus som ingen ville ha, säger Erik Hedlund, universitetslektor vid Försvarshögskolan och medförfattare till rapporten.