Dubbelmordet på två unga skandinaviska kvinnor i Marocko utreds nu som ett terrordåd, uppger bland annat norska VG och nyhetsbyrån AFP. Enligt källor i polisutredningen handlar det om en avrättning utförd av islamister. 

Den 24-åriga danskan Louisa Vesterager Jespersen och den 28-åriga norskan Maren Ueland befann sig på en backpacker-resa i Marocko för att vandra i Atlasbergen. I början av veckan hittades båda tjejerna vid sitt tält barbariskt avrättade utan huvuden i närheten av samhället Imlil.

I marockansk media har under kvällen publicerats videomaterial från attacken mot tjejerna. Av videon framgår att tjejerna lagt sig för att sova när flera män med macheter angrep. Männen var skoningslösa i sin barbariska attack.

Klippet visar tydligt hur männen varit ute efter att slakta tjejerna. En man trycker med hjälp av sin fot ned en av tjejernas huvud i marken medan hon nyvaken skriker i skräck. Detta samtidigt som den andre mannen med kraft tar sin machete och sätter den mot tjejens hals så blodet forsar ut från halsen.

Därefter övergår skriket till ett väsande ljud från tjejens kropp när mannen skär loss hela huvudet. Sedan greppar en man huvudet i det blonda och blodiga håret och slänger omkring huvudet bland tjejernas packning och stormkök. En av tjejerna hittades senare avrättad utanför tältet medan den andra tjejen låg död inne i tältet.

Polis: ”Islamistisk terrorattack”
Under onsdagskvällen framkom uppgifter från polisutredningen genom den norska tidningen VG och nyhetsbyrån AFP om att polisen anhållit tre personer. Brottet utreds som terrorism på grund av hur morden utfördes men också därför att personerna har konkreta kopplingar till ett terrornätverk.

I marockansk media visas på bilder på de anhållna som enligt media har läckt från polisutredningen.

Området
Det lilla samhället Imlil är ett populärt turistmål för bergvandrare vid foten av Afrikas näst högsta berg. Dalen ligger på 1800 meters höjd och ungefär 1,5 timmes resa söder om Marrakech.

Enligt Storbritanniens reseinformation är det inte ovanligt att det sker terroristattentat i Marocko. Det finns en ökad hotbild från individer som tillhör eller sympatiserar med Islamiska staten. Det föreligger också en hög risk för kidnappningar i hela Nordafrika. I området rör sig även Al-Qaida i islamiska Maghreb (AQ-IM).

Danmarks statminister: ”En terrorhandling”
Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen har blivit informerad av Danmarks säkerhetstjänst PET. Enligt statsministern tyder mycket på att det är ett ”politiskt motiverat dåd och därmed en terrorhandling”. Rasmussen fortsätter att beskriva dådet som ”barbariskt och omänskligt”.

Klockan 08.30 på torsdagen kommer statsministern att hålla presskonferens.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.