På 1990-talet firades ’eldfesten’ i samband med det persiska nyåret i Stockholms förorter. I år flyttar det in på Skansen och Kungsträdgården, dessutom med gratis entré – något som inte brukar förekomma vid det svenska nyårsfirandet.

Eldfesten är en flera tusen år gammal persisk tradition som firas tisdagen närmast vårdagjämningen och är en slags förfest till det persiska nyårsfirandet noruz som firas dagen därpå. Enligt etnologen Jonas Engman på Nordiska museet har traditionen blivit etablerad i Sverige och att det nu flyttar in på Skansen är symboliskt.

– På 90-talet höll ju firandet till ute i förorterna. Det är ett väldigt starkt symbolspråk att man flyttat in i Kungsträdgården och sedan Skansen, som är en väldigt stark arena för det vi kallar det svenska, säger han till TT.

Enligt Engman är det inte så konstigt att den fått så stort genomslag då det finns en väldigt stor befolkning med den bakgrunden och festens icke-religiösa karaktär underlättar spridningen i Sverige. Dessutom menar han att den naturligt knyter an till svenska högtider.

Direktsända festligheter
2018 hade festen 23 000 besökare i Stockholm och firas i år även i Göteborg och Malmö. Festligheterna direktsänds på persisk tv och i år har man för avsikt att försöka sända den även på bildskärmar i Boden, Skoghall och Timrå.

Ifall hela Sverige en dag kommer att delta i firandet vågar Engman inte sia om – det är i så fall något som han tror ligger mycket långt fram i tiden och det beror på hur samhällsutvecklingen ser ut.