Ystads bibliotek

T.v. Arabisk filmvisning. T.h. Ystads bibliotek. Foto: Fakismil Facebook

Inrikes

Skånsk kommun satsar på ”gratis” arabisk filmvisning

Publicerad 2/17/2020
Annons

Ett bibliotek i södra Skåne anordnar på tisdagar arabisk filmvisning för invånarna. Biblioteket har tidigare anordnat asylaktivistiska möten rörande ensamkommande migranter.

På söndagen rapporterade Samhällsnytt att på sex av de nio förskolor som ligger i Ronneby centrum i Blekinge har mellan 60–89 procent av barnen ett annat modersmål än svenska. I grannlänet Skåne visar det sig att det arabiska språket breder ut sig i kommunerna.

LÄS ÄVEN: Arabiska huvudspråk på förskolor i Ronneby

Lokaltidningen Ystads Allehanda uppmärksammar att kommunens stadsbibliotek under våren har ordnat med arabiskspråkiga filmer från ’Malmö Arab Film Festival’ på tisdagar.

Ystads bibliotek: ”Gratisbiljetter”

Det är oklart vad kommunen har betalat för att få visa festivalens filmer men det framgår att de arabisktalande visningarna som även uppges ha svensk text kommer att erbjudas kostnadsfritt till invånarna.

Stöttade aktivism för ensamkommande

Förra året anordnade Ystads stadsbibliotek ett evenemang där asylaktivisten Carina Årman fick möjlighet att nyttja bibliotekets plattform för ett samtal om integration. Hon berättade om sin relation till den ensamkommande migranten Abolfazl Soltani från Afghanistan för att inspirera andra.


Lokalmedia uppmärksammar relationen. Foto: Faksimil Facebook

På evenemanget deltog även Omid Mahmoudi som är grundaren för Ensamkommandes förbund. Samhällsnytt har tidigare avslöjat hur Mahmoudi, som hyllas av kungafamiljen, firar två födelsedagar.

Vi har även påträffat uppgifter från Migrationsdomstolen som visar att Mahmoudi genom anhöriginvandring har försökt att ta hit fler afghanska migranter där Migrationsverket meddelat avslag – detta eftersom personerna som påstods ingå i familjen inte uppgav samma namn på modern.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Afghanledaren Omid har två födelsedagar – får pris av kungen

Skånsk kommun ”vill inkludera alla” med arabisk filmvecka

I november uppmärksammade Samhällsnytt hur ett annat bibliotek beläget i skånska Bjuv arbetar på ett liknande sätt med arabisk filmvecka, detta för att ”inkludera” arabisktalande invånare i kommunen.

– I kommunen finns det många arabisktalande invånare. De vill vi inkludera och ge dem möjligheten i att se filmer som passar dem, men vem som helst får komma hit och titta. I vanliga fall har vi en filmklubb som visar andra typer av filmer. Därför är det ett perfekt tillfälle för oss att bredda vårt utbud, berättade bibliotekarie Malin Skön för Lokaltidningen.

Biblioteket har även profilerat sig för att man erbjuder sagostunder på arabiska och exklusiva föreläsningar på dari för ensamkommande migranter.


Arabisk sagostund i Bjuv. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Skånsk kommun ”vill inkludera alla” – satsar på arabisk filmvecka

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons