egor-cordon-sanitaire
Opinion

Skapa cordon sanitaire kring den döende socialdemokratin

Publicerad 10/1/2019
Annons

➤ KRÖNIKA Idag införs två nya brott i den svenska straffrätten – som i en handvändning kommer att göra tusentals svenskar kriminella. Det ena brottet gäller köp av hyreskontrakt – en desperat åtgärd som många unga familjer i storstadsområden tvingas till av den enkla anledningen att det inte längre går att få en hyresrätt lagligt i dagens Sverige. Sådana förbrytare ska straffas med upp till fyra års fängelse. Det andra brottet gäller dem som varit fräcka nog att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd från hyresbolag – till exempel när de rest någonstans för några dagar. Dessa kriminella ska numera straffas med upp till två års fängelse.

Lagen drevs igenom av Socialdemokraterna med ett helhjärtat stöd av SD – som t o m ville göra straffet ännu högre. Motiveringen för stödet var bisarr: enligt SD ska kriminaliseringen och fängslandet av laglydiga svenskar ”motverka den organiserade brottsligheten”.

Jag vill nog missbruka den här plattformen lite grand och lämna ett tips till SD: om ni vill motverka den organiserade brottsligheten slå mot den, inte mot vanligt folk. Och ja, det finns faktiskt inga ”organiserade brottssyndikat” bakom de svarta mäklare som förmedlar hyreskontrakt. Det skeva systemet har existerat sedan 1970-talet av en enkel anledning: Socialdemokraterna vill behålla ett icke-fungerande system med hyresreglering och urholkat ägande av bostadsrätter som till en stor del inskränks av bostadsrättsföreningar osv.

Utan tvekan profiterar en del på detta – inte minst sosseadeln genom ett eget bestånd av lägenheter i städernas bästa delar (wink wink Margot Wallström!) samt diverse ”kulturarbetare” som gärna vill behålla sina våningar i innerstan som de betalar en hyra för som är lägre än för en motsvarande lägenhet i Rinkeby. De är inte många, men de är viktiga – det är de som har makten i dagens Sverige.

Och det enda sättet att hålla någon slags legitimitet i det genomkorrupta systemet är att straffa dem som försöker överleva och få en plats att bo – någonstans – genom att betala svart för ett hyreskontrakt.

Hela upplägget påminner starkt om hur den socialistiska regeringen i Venezuela ifjol skickade soldater till matbutiker för att upprätthålla lagstadgat låga priser på flera basvaror. De skulle se till att butiksägarna inte stoppade undan varorna och höll nere priser på dem enligt regeringens order. Soldaterna placerades ut, de giriga butiksägarna har fått sitt, folket jublade, – men till slut rasade allting samman som det i slutändan brukar göra i varje socialistiskt system.

De drakoniska lagarna som ska upprätthålla det fallerande hyressystemet är inte de första eller sista i sitt slag.

Sedan den 1 juli 2018 lever vi med ett annat nytt brott – det så kallade folkbokföringsbrottet. Det straffas numera med upp till ett halvårs fängelse att bo någon annanstans än på sin folkbokföringsadress. Själva tanken att en vuxen självständig människa som inte uppbär några bidrag från staten ska hålla den informerad om sin adress och riskerar att sitta sex månader i fängelse om den inte gör det borde vara djupt stötande för varje frihetlig person. Att den så kallade offentligheten i Sverige – ledarskribenter, journalister, debattörer osv. – som förmodligen har vuxit upp som fria människor i ett fritt demokratiskt samhälle bara tyst accepterade detta övergrepp mot våra medborgerliga och mänskliga rättigheter är en skandal i sig.

Inte ens i Sovjetunionen med allt dess förtryck mot individen kom staten på idén att sätta folk som inte bor på sin uppgivna adress i fängelse. Där var det förbjudet som i Sverige idag – men straffades med ganska låga böter.

Om man fortsätter att titta på denna världsdel – som numera blir mer relevant som jämförelse för Sverige än grannländerna i Väst – kan man hitta fler paralleller till dagens tillstånd. Vid något tillfälle under det sena 2010-talet gick det ryska parlamentet Duma in i en spektakulär loop av hybris och vansinne. Duma producerade drakoniska lagar på löpande band och fick därför namnet ”den urspårade skrivaren” av folket.

En av orsakerna bakom var att ingen egentligen planerade att tillämpa de vansinniga lagarna. Som en rysk diplomat sade 150 år innan – det enda som kompenserar dåraktiga ryska lagar är deras lika slarviga tillämpning.

Någonstans här befinner sig Sverige idag. Sveriges kollektiva Putin producerar allt fler verkningslösa förslag med drakoniska åtgärder – som få kommer att tillämpa. Rökförbudet på offentliga platser som infördes den 1 juli har inte minskat antalet personer som tar ett bloss på en busshållplats eller vid en entré. För att ingen bryr sig längre.

Men det vore en överdrift att hävda att det kommer att bli lätt – för det blir det inte.

Det blir alltmer uppenbart att den döende socialdemokratin kommer att slå vilt omkring sig i sina försök att greppa efter ett sista andetag. Som politiskt medveten och aktiv medborgare ska man sträva efter att skapa en cordon sanitaire kring den så att den skadar så få som möjligt i sina dödskramper. Vi måste vara medvetna om angrepp mot våra medborgerliga rättigheter och sätta motstånd mot det döende monstret – om än passivt.

En del regimkritiker trodde länge att Sverigedemokraterna kan vara ett hälsosamt alternativ till den genomruttna och korrupta socialdemokratin.  Tyvärr visar den senaste utvecklingen att SD knappast erbjuder någon lösning på problemet – de är snarare en del av det.

LÄS MER: Tusentals svenskar ska kriminaliseras from den 1 oktober

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons