kläder affär

Foto: Rakoon.

Inrikes

Skatt på kläder nytt förslag från regeringen

Publicerad 4/23/2019
Annons

Förslaget är en av de 73 punkter som ingår i det så kallade Januariavtalet mellan regeringen och stödpartierna C och L. Mer specifikt avser skatten skadliga kemikalier i kläder och skor.

För ett par år sen infördes en särskild skatt på skadliga ämnen i elektronik. Nu vill regeringen göra samma sak med kläder. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) finns det ett flertal ämnen som bör förbjudas men i dagsläget ser hon det som mer effektivt att styra via skatten.

Enligt punkt 35 i Januariavtalet ska ”ekonomiska styrmedel användas för att ställa om samhället i miljövänlig riktning” och ”skatt på farliga kemikalier i kläder och skor införs”.

– När mor- och farföräldrar köper kläder till sina barnbarn ska de kunna känna sig trygga med att kläderna inte innehåller skadliga ämnen, säger Andersson.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kallar det ”ett folkhälsoproblem” och vill liksom Andersson använda ekonomiska styrmedel för att få bort kemikalierna. Ännu har man dock inte ens utsett vem som ska utreda hur en sådan skatt ska utformas.

Något som oroar extra mycket är att svenskarna i allt större utsträckning handlar kläder från utlandet direkt över internet och på det som köps från länder utanför EU, främst Kina, finns det ingen kontroll på.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons