sverige-portugal-ledsen-smajlis
Ekonomi

SKATTECHOCK för svenska utlandspensionärer

Publicerad 12/31/2021
Annons

Från och med årsskiftet inträder avtalslöst tillstånd på skatteområdet mellan Sverige och flera länder där ett stort antal svenska pensionärer valt att bosätta sig. För många blir det nu en rejäl skattechock.

Många svenskar flyr när de går i pension vad de upplever som ett alltmer otryggt och dysfunktionellt Sverige som ändå tar ut världens högsta skatter. Genom att bosätta sig i bland annat Portugal eller Grekland får man ett varmare och behagligare klimat än i den kyliga Norden samtidigt som man slipper det hårda svenska skattetrycket.

Oblida rödgröna ögon

Detta har det emellertid setts med oblida ögon på från rödgrönt politiskt håll och nyligen tog regeringen initiativ till att förhandla om de skatteavtal som funnits mellan Sverige och länder som Grekland och Portugal som inneburit att svenskar som flyttar dit slipper betala hög svensk skatt på sin tjänstepension.

Regeringen har emellertid misskött förhandlingarna – avsiktligt menar vissa – så att det inte blir några nya avtal överhuvudtaget, vilket innebär att samtliga skattefördelar helt försvinner från och med nyåret.

Från noll till 25 procent över en natt

För många utlandssvenskar innebär det en skattechock från noll till 25 procent på pensionen, för andra en något mindre men fortfarande kraftig skattehöjning från sju eller tio procent till 25 procent. Hur hårt man drabbas beror på vilket år man flyttade utomlands.

Utlandssvenskarna kan genom att avtalen sägs upp även drabbas av andra skattehöjningar, exempelvis på aktieutdelningar, ränteinkomster och royaltyinkomster.

Kritik mot att utpekas som skattefuskare

Den rödgröna, numera helröda, regeringen har velat framställa de utflyttade svenskarna som skattefuskare, en svartmålning som många reagerat starkt på eftersom det varit helt lagligt enligt internationella avtal. Många har dessutom haft andra skäl att flytta från Sverige och sett skattefördelarna endast som en extra bonus.

– Den svenska avsikten är att täppa till det som man upplevt vara ett skatteparadis. Det har skett genom den svenska uppsägningen av skatteavtalet. säger juristen Anita Fink Knudsen i en kommentar till statstelevisionen.

Hon riktar samtidigt kritik mot att regeringen låtit ett avtalslöst tillstånd uppstå eftersom det kan innebära att svenskar bosatta i utlandet dubbelbeskattas och det råder många oklarheter om vad som nu gäller.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons