Sex män döms till fängelse för bland annat utpressning, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak i Malmö. Två av dem som döms till de hårdaste påföljderna arbetar för den skattefinansierade invandrarföreningen ”Helamalmö” – som motsätter sig skärpta straff för gängkriminella och bedriver lobbyarbete för öppna gränser.

Bakgrunden till brottshärvan är ”Unique finance” – en Mellanösternbaserad verksamhet som av domstol bedömts ägna sig åt pyramidspel eller ponzibedrägeri. De ”vinster” som betalas ut baseras på inbetalningar från nya bedragna offer, medan merparten av pengarna försvinner utomlands.

I maj 2023 har några män med Mellanösternbakgrund insett att de blivit blåsta på sina besparingar – i flera fall betydande summor pengar.

Ett ”möte”

De bedragna männen arrangerar ett ”möte” med den man som värvat dem till Unique finance genom att, via en bekant, lura honom till en lägenhet. Där hålls mannen kvar mot sin vilja, hotas till livet, och beordras betala tillbaka de försvunna pengarna.

Under hot tvingas mannen att via Transportstyrelsens hemsida, med Bank-Id, skriva över sin bil på en av männen. De försöker utöver det förmå honom att betala ytterligare 130 000 kronor.

Foto: Polisen

När gänget inser att de inte kommer få några fler pengar, låter de den utpressade mannen lämna lägenheten. Men först varnar de honom för att gå till polisen, och säger att de kommer döda både honom och hans familj om han gör det.

Den utpressade mannen väntar några dagar innan han går till polisen och anmäler händelsen ändå. Han berättar att han och hans familj hotas till livet, och att han blivit av med sin bil.

Helamalmö-koppling

Utifrån bland annat övervakningsbilder från den fastighet där den utpressade mannen hållits inlåst mot sin vilja lyckas polisen ringa in de skyldiga gärningsmännen.

En av dem polisen identifierar heter Mohamed Shukr, även känd som ”Tarkan”. Han är en ledande profil inom, och har beskrivits som ”operativt ansvarig” och ”platsansvarig” för, föreningen Helamalmö.

”Han förtjänar en medalj av kommunstyrelsen för det ovärderliga jobb han har gjort och gör. Han är en sann samhällsbärare som förtjänar vår tacksamhet och respekt”, beskrivs ”Tarkan” i sociala medider.

Mohamed Shukr tillsammans med kumpaner. Foto: Polisen
Mohamed Shukr har hyllats för sina insatser. Faksimil

Helamalmö är en invandrarförening vars verksamhet till stor del finansieras genom bidrag från Malmö kommun. Den opinionsbildar aktivt för öppna gränser, mot Sverigedemokraterna och mot skärpta straff för gängkriminella.

LÄS MER: Över FEM MILJONER – bidragsregn över anti-SD-förening

Föreningen beskriver sig själv som att den ”har som ändamål att verka för ett socialt hållbart samhälle, med särskilt fokus på unga människor i socioekonomiskt utsatta områden.”

Ännu en Helamalmö-profil

33-årige Mohamed Shukr är emellertid inte den ende Helamalmö-profil som deltar i utpressningen. Ännu en man, en 25-årig man som rekryterats till Helamalmö av just Shukr, är även han på plats i lägenheten.

25-åringen har lärt känna den nio år äldre ”Tarkan” via den fritidsgård han gått till som barn – och det är ”Tarkan” som rekryterat honom till den skattefinansierade verksamheten.

– Jag fick hjälp av honom, och han fixade ett jobb till mig, berättar 25-åringen i polisförhör.

– Sedan när vi började bli kolleger, och han var min chef, så blev vi bara närmre och närmre vänner.

Mohamed Shukr tar med sig 25-åringen på utpressaruppdraget.

Fängelse

Nu döms den Helamalmö-knutna ligan för utpressningen i maj förra året. Det hårdaste påföljden får Mohamed Shukr som döms till ett och ett halvt års fängelse för försök till utpressning, olaga frihetsberövande, utpressning och övergrepp i rättssak.

25-åringen döms även han till fängelse i ett år och fyra månader.

Övriga fyra tilltalade döms till fängelse i mellan sex månader och upp till ett år och fem månader. Dagens nyheter var först med att uppmärksamma domen mot de Helamalmö-anställda.

LÄS MER: Över FEM MILJONER – bidragsregn över anti-SD-förening