pensionär-plånbok

Pixabay

Ekonomi

Skattehöjning att vänta för yngre pensionärer

Publicerad 4/3/2021
Annons

Efter att åldersgränserna i pensionssystemet höjdes väntar nu en skattesmäll för yngre pensionärer. Kritiken från flera tunga pensionärsorganisationer är svidande.

Från januari året man fyller 66 får man ett förhöjt grundavdrag som innebär en sänkt skatt. Nu föreslås att åldersgränsen för avdraget höjs med ett år och att detta införs den 1 januari 2023.

I ett gemensamt yttrande från pensionärsorganisationerna PRO, RPG, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna säger man ett bestämt nej till förslaget.

– Många med fysiskt tunga jobb måste ta ut sin pension i förtid eftersom de inte orkar jobba till 65. Det här kommer att slå orättvist hårt mot dem, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF pensionärerna, till Aftonbladet.

I stället för att höja åldersgränsen för grundavdraget borde man se till att förbättra arbetsmiljön så att fler orkar fortsätta jobba och för dem som inte orkar måste det finnas en ventil, menar hon.

LÄS ÄVEN: Nära varannan pensionär har inte råd att bo kvar

Det förhöjda grundavdraget är en kompensation för pensionärerna för jobbskatteavdragen de yrkesverksamma får. På sikt föreslås att åldersgränsen ska kopplas till den så kallade riktåldern med ytterligare höjningar som följd.

– Att koppla grundavdraget till riktåldern kommer att göra det ännu värre. Vi tycker inte att man ska hålla på med de här delarna utan i stället se över hela pensionssystemet. Det viktiga är att se till att alla får en pension som de kan leva på, inte bara överleva, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons