Fyra månader efter den nya skatten på plastpåsar trädde i kraft döms den nu av experter ut som ett praktfiasko. Miljöpåverkan har ökat, skatteintäkterna uteblivit och nu råder brist på påsar.

Redan innan införandet den 1 maj förekom stark kritik. ”Symbolpolitik av sämsta sorten” hette det bland annat från handeln.

”Det är ingenting annat än en ny straffbeskattning av handeln och ett sätt för politikerna att vältra över kostnaderna på konsumenterna”, sa Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Hur skatten fungerat under de fyra månaderna ger nu kritikerna vatten på sin kvarn. En av dessa organisationer är Livsmedelshandlarna.

– Den här skatten träffar helt fel. Det är något som ser bra ut på en pressträff eller i sociala medier men som inte är det egentligen. Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, till fPlus.

LÄS ÄVEN: Plastpåseskatten sågas – leder till mer plast enligt forskare

När många nu väljer bort plastpåsar i butiken tar många i stället en pappåse eller en avfallspåse på rulle, vilket är sämre för miljön.

Sedan skatten infördes har försäljningen av beskattade plastbärkassar minskat med 70 procent på Ica. Samtidigt har Icas försäljning av avfallspåsar på rulle ökat med 60 procent och papperspåsar med 60–70 procent.

Miljöanpassade plastpåsar

Sedan tidigare hade handeln redan gått över till plastbärkassar som till största delen består av förnybar eller återvunnen plast, dessa används dessutom ofta flera gånger innan den slutligen används som soppåse och energiutvinns.

Den förväntade extra inkomsten för staten har också uteblivit i takt med att allt färre köper plastpåsar. Man hade räknat med att skatten skulle ge två extra miljarder i år, men efter ett par månader hade man bara hunnit upp i 50 miljoner.

LÄS ÄVEN: Studie: Påsar av plast inte sämre än andra kassar för miljön

– Skatten är orimlig! Den kopplar inte till någon klimateffekt och den minskar inte nedskräpningen för vi vet att få av dem hamnar i naturen. Vi hoppas nu verkligen att skatten ses över av politikerna. Den som gör fel måste kunna göra om och göra rätt, säger Pär Bygdeson.