läsk-dryck
Ekonomi

Skatten på sötsaker kan höjas – ska förbättra folkhälsan

Publicerad 1/16/2023
Annons

Enligt Livsmedelsverket leder saker som läskedrycker med hög andel socker till en sämre hälsa hos befolkningen och man kräver nu åtgärder för att bekämpa detta, något som välkomnas hos Cancerfonden.

Allt fler i Sverige får enligt myndigheten sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker och man har tittat på vad andra länder gjort för att åtgärda detta.

LÄS ÄVEN: Så påverkar sötningsmedel din kropp

Det vanligaste är en extra skatt på varor som läsk och sötade drycker, något som införts i 85 länder och ska ha lett till en minskad försäljning.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat så det är betydligt större risk att gå upp i vikt. Och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och cancer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till statsradion.

Hon anser att man inte kan lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt.

Ros och ris

På Cancerfonden ser generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström positivt på en eventuell så kallad läskskatt.

– Det gör att vi minskar risken att drabbas av övervikt och obesitas, och vi vet att många barn och ungdomar får i sig ett stort energiintag just från sockersötad dryck.

LÄS ÄVEN: LARMET: Svenskarna äter sämst i Europa

En som dock inte är så förtjust i idén är Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska dagbladet. Han menar att vuxna människor själva ska få bestämma vad de stoppar i munnen.

– Det här är en typ av ajabaja och moralskatter som handlar mer om godhetssignalerande.

LÄS ÄVEN: Sexårig flicka döms till tvångsvård – väger för mycket

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons