regnbågsflagga

Foto: Perzec.

Inrikes

Skattepengar till Pridefestival gick till privatpersoners egna fickor

Publicerad 1/22/2019
Annons

SVT Nyheter Örebro har granskat hur Örebro Pride handskats med de sponsorpengar man fått in under åren. Trots att man påstått sig arbeta ideellt har en stor del av pengarna gått till grundarnas egna fickor.

Örebro Pride hotas av nedläggning och i nästa månad ska föreningen som arrangerar festivalen fatta beslut om dess öde. Anledningen till nedläggningshotet ska vara att man saknar tillräckliga ideella krafter.

Föreningen startades 2012 men då dokumentationen är bristfällig är det 2014 års ekonomiska redovisning SVT Nyheter tittat närmare på.

Mellansvenska företagslinjen AB (Mefab) drivs av Brittinger Örenius och dottern Anna Örenius. De har även grundat föreningen Örebro Pride. Mefab ansvarade för att få in sponsorpengar till Pride. 2014 drog Mefab in mer än 250 000 kronor varav 190 000 var ett bidrag från Örebro kommun.

För insamlingen av pengarna ersattes Mefab med en fast avgift på 125 000 kronor.

– Jag blir så jävla förbannad när jag får höra det. Det här är skattemedel som ska gå till att främja hbtq-personers livsvillkor. De ska inte hamna i fickan hos någon som skor sig på bekostnad av en utsatt samhällsgrupp, säger en tidigare styrelsemedlem.

Då SVT Nyheter konfronterar Örenius med uppgifterna påstår hon att man inte behållit hela ersättningen utan delar har gått till bland annat lokalhyra. Påståendet styrks dock inte av det som står i avtalet.

– Vilket företag vill jobba gratis? Det vill ju ingen. Vi har ju bundit upp vår tid, både Anna och jag, för att det här evenemanget skulle kunna bli av, säger Brittinger Örenius.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons