Skatteverket vill få in mer pengar till statskassan och riktar nu in sig på matdonationer i ett buddistiskt tempel i Jämtland, en verksamhet för vilken man vill att arbetsgivaravgifter ska betalas in. Detta trots att munkar i templet inte arbetar.

Ett buddistiskt tempel i Brunflo riskerar nu att tvingas stänga ned efter att Skatteverket beslutat sig för att driva in pengar från verksamheten. Myndigheten anser att munkarna får betalt i form av mat och husrum – vilket innebär att föreningen bakom templet ska betala arbetsgivaravgift.

LÄS ÄVEN: Skatteverket kan komma beskatta penninggåvor till brudpar: ”Relativt nytt fenomen i Sverige”

Matdonationer från privatpersoner

Munkarna får ingen betalning för att vistas i templet. Det framgår även enligt de regler som munkarna följer att det det är förbjudet att arbeta mot lön eller laga mat. Prakhong Lyrén är ordförande i den ideella föreningen Wat Pah Sokjai som står bakom det buddistiska templet och hon är kritisk mot myndighetens nya hållning. Hon menar att det inte är är föreningen som tillhandahåller mat utan privatpersoner som donerar den.

– Det är min mat, jag delar min mat, säger Lyrén till SVT.


Munkar lämnar templet

Efter att Skatteverket lagt ut sin nya linje gentemot buddistiska tempel har ärendet hamnat hos Förvaltningsrätten. Det har fått flera munkar att lämna templet eftersom de inte vill innebära en kostnad, vilket har skapat ett missnöje bland föreningens medlemmar. Det framgår bland annat att en munk har lämnat för Norge och ytterligare munkar överväger att söka sig till länder utan detta skattekrav.

– De vill inte att templet ska betala något till Skatteverket på grund av dem. De vill inte vara en belastning, säger Lyrén till SVT.

Skatteverket: Munkarna får mat

När statsradion pratar med Påhl Larsson Lockner hos Skatteverket slår han fast att myndigheten har gjort en samlad bedömning av matdonationerna.

– Skattelagstiftningen är utformad på det sättet att den ska vara neutral. Så en religiös ska inte ha någon större inverkan på det hela, säger Larsson Lockner till SR.

Hur mycket donerad mat en munk får äta utan att verksamheten ska beskattas kan Larsson Lockner däremot inte svara på det.

– Det är svårt att säga. Man får titta från fall till fall.

LÄS ÄVEN: Skatteverket rekryterade anställdas barn som sommarvikarier