Bonden Vanja Marthin utanför Vilhelmina tvingas lägga ned sitt jordbruk. Anledningen är att det på grund av ökande omkostnader inte längre går runt ekonomiskt att fortsätta med gården.
– Det är på grund av de skenande priserna på dieseln, kraftfodret och konstgödningen, säger hon till Samnytt.

Familjegården i byn Malgovik utanför Vilhelmina har varit i familjen Marthins ägo i fyra generationer. För tio år sedan togs gården över av familjen Vanja och Mattias Marthin.

– Det här var min mans familjehem. Vi bytte vårt hem mot deras. Så mina svärföräldrar bor i vårt gamla hus och vi fick den här gården istället, berättar Vanja Marthin för Samnytt.

– Det var min mans gammelfarfar som byggde gården, fortsätter hon.

Vanjas man var inte särskilt intresserad av att driva lantbruket vidare. Det var däremot Vanja. Hennes plan var att helt sluta sitt jobb som lärare och istället satsa på att bli bonde på heltid.

Foto: Privat

Tvingas lägga ned

Men efter att ha kämpat på med gården i tio års tid, ger den 36-åriga bonden och flerbarnsmamman nu upp. I höstas skickades gårdens 17 får på slakt, och i sommar kommer de kvarvarande 23 nötdjuren att möta samma öde.

Vanja Marthin bedyrar att hon varit sparsam med att köpa in nya dyra maskiner, och att hon använt traktorn så lite som möjligt. Dessutom har hon anlitat granngården för att stränga och bala hö – allt för att få ned kostnaderna så mycket som möjligt. Trots det går det inte ihop ekonomiskt.

LÄS MER: Bönder tågar mot Stockholm i protest mot bränslepriset: ”Lantbruket riskerar slås ut”

– Det är på grund av de skenande priserna på dieseln, kraftfodret och konstgödningen, förklarar Vanja.

Hon ger som exempel att dieselpriset gått upp med 65 procent och priset på gödsel med 295 procent.

”Det finns inga gårdar kvar”

Vanja berättar att hon klarat sig förhållandevis bra eftersom hennes lantbruk, i motsats till många andra, förbrukar väldigt lite el.

– Vi förbukar nästan ingen el. Djuren går ute året runt med lösdrift. Det är jättelite el som går åt i förhållande till mjölkbönder, säger hon.

LÄS ÄVEN: Norrlandsbonden Erik kräver: ”Ut med sossarna och MP”

Familjen Marthins gård är på tio hektar, och de har arrenderat ytterligare tjugo för sina djur. Att få tag på ledig mark är inga problem för den som vill vara bonde i Norrland.

– Vi skulle kunna arrendera 130 hektar, det handlar inte om det. Det finns inga gårdar kvar. Det är min gård och så en granngård, sedan får man resa fyra mil för att komma till nästa gård, berättar Vanja.

”Politikerna kommer aldrig erkänna att de gjort något fel”

Samnytt har varit i kontakt med ytterligare två bönder som nu lägger ned sina jordbruk. En av dem är en mjölkbonde i norra Sverige som lägger ned på grund av skenande diesel- och elpriser. Han önskar vara anonym.

– Jag har ingen förhoppning om att det här gänget som har ställt till det kommer att fixa det, säger han till Samnytt.

Tänker du på politikerna då?

– Politikerna. De har skapat den här situationen. Det är ett resultat av den förda politiken. De kommer aldrig erkänna att de har gjort något fel.

Skickar djuren på slakt

Den tredje bonden Samnytt pratat med är Göran Edholm i Önskanäs utanför Vännäs som hållit på med jordbruk hela livet. För två veckor sedan skickade han sina djur på slakt och avvecklar därmed sitt lantbruk.

– Det är många saker som spelar in, säger Edholm till Samnytt apropå nedläggningsbeslutet.

Två av de saker Göran Edholm pekar på är de stigande priserna på el och diesel.

LÄS ÄVEN: Efter 160 år – nu hotas Eriks bondgård av nya miljöregler: ”De är miljöaktivister som har en agenda”