Fängelse 458 (1)

Genrebilder. Foto: Faksimil YouTube/Polisen

Inrikes

Skenande ökning av grovt våld mot fängelsepersonal

Publicerad 7/23/2021
Annons

Onsdagens gisslantagning av fångvakter var ingen isolerad händelse. Statistik visar att allvarligt våld mot fängelsepersonal ökar lavinartat. Bara mellan 2019 och 2020 var ökningen 40 procent. Hot mot de anställda är ännu vanligare.

På Hällbyanstalten där dramat utspelade sig sitter några av landets mest förhärdade brottslingar dömda för de grövsta brotten. Så har det alltid varit men en skillnad jämfört med tidigare är att en allt större andel av klientelet kommer från den invandrade gängkriminaliteten. Onsdagens gisslantagare är inget undantag.

Jörgen From Nordin, är tillförordnad säkerhetschef på Kriminalvården och har fått svara på många frågor från media de senaste dygnen med anledning av händelsen – hur kunde det hända, vad har brustit i säkerhetsrutinerna, vad var motivet? Flera av dessa får inget svar förrän utredningen är klar.

En annan fråga som många har rest och som Dagens Nyheter konfronterar From Nordin med mot bakgrund till den skenande utvecklingen av fångars våld mot personalen är om utvecklingen kan tillskrivas den förändrade demografiska sammansättningen hos de intagna.

LÄS MER: Pizzabagaren Beshar Toma har fortfarande inte fått betalt för gisslanpizzorna

Tydligt men inte ”supertydligt”

Det är en fråga som tillförordnade säkerhetschefen inte känner sig helt bekväm med att besvara. Han förnekar det inte men vill heller inte förbehållslöst bekräfta att det är så:

– Vi ser inte supertydligt att exempelvis gängmedlemmar skulle vara mer våldsamma än andra. Men det är klart, ju fler med högt våldskapital vi får in desto större risk blir det ju.

From Nordin vittnar också om att impulskontrollen hos dagens klientel är extremt dålig. Små vardagliga saker i rutinerna som går en fånge emot kan leda till att denne helt tappar det och ”börjar veva mot allt och alla”.

LÄS MER: Mördarna släppte fångvakterna – efter 20 KEBABPIZZOR

Höjd beredskap – tillfälligt

Efter onsdagens gisslandrama har samtliga anstalter fått en skrivelse skickad till sig med rekommendationer om att ytterligare höja beredskapen för våld från fångarna. Det är en temporär rekommendation för att minimera risken för ”smittoeffekter” i anslutning till dådet, inte en permanent höjd beredskap som föreslås.

Det framgår inte heller om de utsända rekommendationerna innefattar alternativ till att lösa den här sortens situationer i framtiden i stället för den som tillämpades på onsdagen – att dela ut gratis kebabpizza till fångarna för att blidka dem.

Enligt From Nordin vore det alltför strängt att införa då rigorösa rutiner att det helt förhindrade grovt våld mot de anställda. Hur man ska vända utvecklingen där detta våld nu eskalerar för varje år har han inget svar på annat att man som tidigare ska fortsätta att ”jobba med riskreducerande åtgärder” och ”fånga upp signaler” från fångarna på att dessa är upprörda över något.

– Vår personal hanterar svåra situationer varje dag. Att säga att vi kan skydda oss mot alla händelser i en sådan här verksamhet är en omöjlighet.

LÄS MER: Gisslandrama på fängelse – kräver KEBABPIZZOR

Lösningen ”bygga nära relationer” med fångarna

Något som From Nordin tror kan vara ett framgångskoncept är i så falla att satsa ännu mer på vård än på inlåsning och att ”bygga relationer” på individnivå med fångarna. Det är vad Sverige är känt och berömt för menar han.

– Vi tror ju på att vi i längden vinner på att jobba nära de intagna och bygga relationer snarare än att låsa in oss i vaktrum. Det är ju det svensk kriminalvård är känd för och som vi tycker är ganska framgångsrikt.

Hällbyanstalten är en av dem där det på senare tid ”har varit stökigt” som man uttrycker det, en omskrivning för ökat våld och hot med upplopp från fångarna om de inte får sin vilja igenom på en rad områden. Isoleringsåtgärder som vidtagits för att minska smittspridningen av covid-19 på anstalten har inte heller fallit i god jord

Nästan en allvarlig våldshändelse om dagen

I snitt sker idag nästan en våldshändelse om dagen på häkten och fängelser som klassas som ”allvarliga eller mycket allvarliga”. Det är en ökning med 40 procent på bara ett år. En förklaring som From Nordin framhåller vid sidan av klientelets förändrade demografiska profil är trångboddheten till följd av att den grova kriminaliteten ökar och att fler därför döms till att avtjäna sina straff på den här typen av anstalter.

– Vi har fler intagna, det måste man ta med i beräkningen. Med fler intagna per yta kan vi inte utesluta att trångboddheten också har betydelse. Det blir rörigare och stimmigare, så är det.

From Nordin vill också tona ned allvaret i onsdagens händelse efter som den enligt honom slutade lyckligt och gisslanförhandlarna visade prov på duktighet som löste situationen med att bjuda på pizzaparty.

– Även en så tragisk händelse som den igår fick ju ett lyckligt slut, så det visar att vi ändå är duktiga på att hantera de incidenter som uppstår.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons