Skenhelig eller nyfrälst? Federleys tro ifrågasätts
Fredrik Federley. Faksimil Facebook

Sedan Centerpartiets skandalomsusade profil Fredrik Federley gått ut i media och berättat att han studerar till att bli präst har många ifrågasatt lämpligheten i detta. Dels på grund av hans flitiga umgänge med pedofiler men också för hans tidigare nedlåtande inställning till Svenska kyrkan och kristen tro.

Den tidigare EU-parlamentarikern Fredrick Federley lämnade sin post sedan hans nära umgänge med pedofiler uppdagats i slutet av förra året. I april, fyra månader efter pedofilskandalen försökte sig den tidigare andre vice partiordföranden i Centerpartiet på en comeback i politiken genom att kandidera i höstens kyrkoval, i Gagnefs pastorat.

Enligt honom själv ville han på så vis ge tillbaka av det engagemang han känt från kyrkan. Federleys kyrkopolitiska engagemang blev dock kortvarigt. Redan dagen därpå drog han efter kritik tillbaka sin kandidatur.

LÄS ÄVEN: Efter pedofilhärvan – nu säljer Federley gården och blir präst

”Bibeln är full av skräp”

Federley gick ur Svenska kyrkan 2010 men gick med igen i mars 2021, månaden innan han lanserade sin kandidatur till kyrkofullmäktige, uppger SVT. Tidigare i veckan gick Federley ut i Expressen med att han numera läser teologi i Uppsala med målsättningen att bli präst – ”om Gud vill”.

Den avhoppade C-toppen har även sålt sin gård i Dalarna där han tidigare sammalevde med en för ett stort antal grova pedofila våldtäkter dömd man. I stället har han köpt en gård i närheten av Dala-Floda kyrka, där han ska bo ”i princip dörr i dörr med kyrkan”, något Samnytt tidigare skrivit om.

I sociala medier ifrågasätts Federleys tro av många, till stor del på grund av hans egna uttalanden. Under flera år öste Federley förakt och hån över troende. I sociala medier har den tidigare toppolitikern skrivit kommentarer som: ”Bibeln är full av skräp”, ”Min uppriktiga och ärliga mening om religion är att det är tomtar och troll o hokus pokus” och ”Det här med religion va. Vilken goja”.

Nedan följer några av den pedofiliförlåtande blivande prästens citat i sociala medier:

LÄS ÄVEN: Gaypräst vägrar viga heterosexuella

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.