Enligt en färsk opinionsundersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet vill nu en knapp majoritet att Sverige ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det är första gången någonsin som Nato-medlemskap får majoritetsstöd och huvudskälet till att många bytt åsikt är Rysslands invasion av Ukraina. SD signalerar samtidigt att gå från nej till ja i frågan.

I undersökningen svarar 51 procent ja på frågan om Sverige bör gå med i Nato. 27 procent säger nej och 22 procent är osäkra.

– Det är ganska väntat att vi ser att opinionen skiftar, säger Demoskops vd, Karin Nelsson, med hänsyftning på kriget i Ukraina.

Beroende på hur situationen utvecklar sig kan den svenska folkopinionen komma att antingen falla tillbaka till det tidigare minoritetsstöd eller öka ytterligare. I riksdagen finns idag inte någon majoritet för Nato-medlemskap.

Ingen riksdagsmajoritet än men SD på väg att svänga

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej medan Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är för.

Sverigedemokraterna har gått från ett tydligt nej till att acceptera ett Nato-medlemskap om frågan underställs en folkomröstning. Partiet signalerar nu att man med anledning av Rysslands agerande kan komma att ompröva sin hållning i Nato-frågan till ett ja utan föregående folkomröstning.

Sverige har sedan ett antal år tillbaka ett nära samarbete med Nato med bland annat gemensamma militärövningar.