Tidigare var det Idas sommarvisa som spelades på skolavslutningar men nu visar det sig att parallellt med gängkriminalitetens framfart i landet – ska det även vara gangsterrap när elever under tolv år avslutar läsåret. Kvibergsskolan i Göteborg firade genom att spela gängkriminelle Jaffar Byn från det ökända Rinkebynätverket Shottaz. Artistens låttext handlade bland annat om att mörda med automatvapen och att tystna vittnen genom ”skräckmetoder”.

Det var mellanstadieelever vid Kvibergsskolan som hade valt att rappa gangsterlåten på en utomhusscen i samband med årets skolavslutning, vilket ansvariga lärare ansåg var lämpligt.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Yasin och Haval döms för förnedringsrånet mot känd artist

I låten rappar artisten Jaffar Byn glorifierande om ett gängkriminellt leverne och att utföra mord.

Min bror åkte ner till Marbella. Bila hela vägen ner för att spreja (skjuta automatvapen reds. anm). Han lekte ball fick paya. Stå i min väg, brr-ap, du blir prejad.

När jag och brorsan pratar, vi pratar om att skjuta. Din lilla dräng, sluta spela gangster. Jag ser igenom dig som en nytvättad fönster. Tysta vittnen, skräckmetoder. I tvättstugan vi tvättar pistoler

Nedan syns musikvideon:

Rektorn: ”Kanske gick lite fort”

Ingela Lundh är rektor på Kvibergsskolan och hon medger att lärarna på förhand har fått se elevernas program och godkänt det.

– De vuxna tittade på den här låten innan, och på hela programmet som eleverna satt ihop. Men kanske gick det lite fort, säger Lundh till statstelevisionen.

Jaffar Byn – välkänd profil i Shottaz

26-årige Jafar Ahmed Sadik med invandrarbakgrund från Somalia, mer känd under artistnamnet Jaffar Byn, har sedan 2014 varit en av Sveriges mest spelade rapartister. Hans musik har genererat miljontals visningar på YouTube och Spotify.

Parallellt med musiken har artisten varit aktiv i gängkriminalitet och är en av Rinkebygänget Shottaz mest kända profiler. Sadik förekommer i belastningsregistret för bland annat grovt vapenbrott.

Jaffar Byn. Foto: Polisen
Jaffar Byn i vit tröja. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Gängkriminelle Bahnan Yusuf döms för brutalt mord på kvinna