Foto av Jonatan Svensson Glad. Licens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Skola tillät bara svenska flaggor vid avslutning – pudlar efter kritik

Delningar

Efter att skolans beslut uppmärksammats förbjuder man nu även svenska flaggor under avslutningen.

För några dagar sen uppmärksammades att man på Nacka gymnasium beslutat att förbjuda alla slags politiska budskap och flaggor utom den svenska vid skolavslutningen. Detta gjordes med hänvisning till att en avslutning inte är en politisk tillställning.

Efter kritik på sociala medier pudlar nu skolan och dess rektor Helen Bejmar.

Redan i tisdags ska hon ha gått ut med följande information till eleverna:

Det har under dagen kommit till vår kännedom att en olycklig formulering funnits med i skolans information inför studentutsläppet. Det skolledningen beslutat är att inte tillåta flaggor eller fanor förutom dem som Nacka gymnasium flaggar med. Detta gäller elever och under skolans aktiviteter. Efter utsläppet har skolan ingen synpunkt på vilka flaggor som förkommer.

Bejmar understryker även att inga flaggor eller vimplar nu kommer vara tillåtna – varken svenska eller andra.

I grunden handlar det om en säkerhetsfråga då gymnasiet attraherar flera tusen besökare och man samlar nästan 700 studenter i aulan och behöver då minimera vad de för med sig in, uppger Bejmar.

Man har också sett att flaggor utgjort en risk för de musiker som spelar vid scenen under utspringet och under de senaste åren har även flaggor som utgjort politiska ställningstaganden förekommit vilket skapat situationer som innebär en risk för såväl elever som besökare.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

160 KOMMENTARER

 1. Alltså, Sverige… I Norge var böterna höga, om någon hade något annat än en norsk flagga på deras nationaldag. Här ska vi skämmas för vår flagga. Och snart är det nationaldag. Kommer vi att fira den med SVENSKA flaggor och nationalsång, eller ska vi skämmas i vanlig ordning och ha kurdisk folksång och afrikansk dans? Jag bara frågar, så jag vet hur jag ska förhålla mig till SVERIGES NATIONALDAG!!!

 2. Sverige finns snart inte kvar som Nation. Det nya ”spännande” landet kommer heta Sverjestan.

 3. Hahaha😊😊😊

  Saxat från annan tidning

  Sjuklövern i ”chock” – 60 procent av elever i Kristianstad röstar SD

 4. Det är hög tid att ändra grundlagens skrivelse om det mångkulturella Sverige.
  Vi måste sluta backa och ställa krav!

 5. Jädrans mesar och ynkryggar, självfallet ska den svenska flaggan vaja stolt i Sverige. .

  Jag ska nu köpa en flaggstång och placera på min tomt och hissa den svenska flaggan… vi Svenskar har ensamma byggt upp ett av världens bästa länder, det ska vi vara mycket mycket stolt över.

  Fira Sverige och hissa flaggan.. Svenskar

 6. Hur var det, nu….I Sverige så har vi att efterfölja svenska lagar, värderingar, seder o. bruk…..säger de sju partiledarna inom klöver-etablissemanget.
  Vid en skolavslutning så finns det bara en flagga som gäller på skolans flaggstång….Skall det vara så jäv.. svårt att fatta detta?
  Men tillbaka, till vad partiledarna har sagt….Du blir bara besviken.

 7. KNIP IGEN!!!!! VI ÄR I SVERIGE OCH HÄR FLAGGAR VI MED DEN SVENSKA FLAGGAN!!!!!!!! 🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

 8. Men vad i mörkaste Småland vi har väl ändå rätten att vara stolta för våra Svenska barn.
  Jag hängde upp en Svensk flagga förra helgen och nu vajar den stolt. Kommer jag nu bli anmäld? Haha åtalarjävlar anmäl mi

 9. De ansvariga bakom det dåliga omdömet borde snarast entledigas och förflyttas till lämplig tjänst, gärna att tömma papperskorgar. Något annat arbete kan jag inte finna som inte kräver bättre omdöme.

 10. Är svenska flaggan en politisk symbol? Är det inte en kulturell & geografisk symbol? Vad lärs ut på den skolan..?

 11. Detta är ett tydligt bevis på att Sverige inte får vara Sverige när Sverige är ”mångkulturellt”

 12. Självklart ska det flaggas med svenska flaggor och inget annat. Absolut inte med EU-flaggan – den är inte vår och dessutom fientlig.

 13. Jaså? Svenska flaggan olämplig eller rättare sagt rasistisk? Men här i Malmö kan privatbilar tuta mitt på blanka dan och mitt i stan med monterade Hizbollah-flaggor. Jag skojar inte. Dagen efter det var val i Libanon var det ett tiotal bilar som körde i rad med dessa flaggor. Det var samtidigt väldigt många poliser på stan men det var för att fotbollslaget MFF skulle möta något storlag. För er som inte vet vad Hizbollah är så är det ett shiamuslimskt parti (Iranstödd) som är terroriststämplat av USA och EU.

  • Böneutrop som proklamerar islams dominans är helt ok… Svenska flaggan i Sverige? Nääääää där går gränsen!

   På torget i Eskilstuna viftades det med PKKs flaggor under en demonstrarion för några veckor sedan… Men svenska flaggan!? Näääää se där går gränsen!

   Fy fan vad man kräks på detta!

  • Helt ofattbart, att Malmö kommun bara på några få decennier, har förvandlats till något som påminner om ett inferno.

   Var i Malmö för c:a 15 år sedan, och såg väl vissa tendenser, men så oerhört snabbt, som det tydligen har gått för kommunen.

   En kommun som på 60 – talet kallades för Sveriges framtidskommun.
   Nära till kontinenten och storstaden Köpenhamn.
   Bron över till Köpenhamn har ju varit en förutsättning för regionens framtid med
   en blomstrande handel o. näringsliv,
   medan kommunen idag får statligt utjämningsbidrag.
   Snacka om utförsbacke.

 14. ”och behöver då minimera vad de för med sig in, uppger Bejmar.” Hur då? Ska polis tillkallas för att beslagta innehåll i publikens och studenternas väskor?

  Hur blir ett så sjukt land som Sverige friskt igen?

 15. Detta är helt bissart…ponera tanken i vilket annat land som helst. Förbjud flaggning av amerikanska flaggan i USA..franska flaggan i Frankrike, brittiska flaggan i Storbritanien..för att inte tala om i de invandrade motborgarnas egna hemländer…det finns inte på kartan!! Vad har hänt med vårt sargade, en gång så stolta land och folk!?

 16. Den mångkulturella Stålforsskolan i Eskilstuna idag

  Storbråk mellan ett hundratal ungdomar. Tillslut fick skolan stänga och alla (700) elever fick gå hem för veckan.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/storbrak-pa-skola-i-eskilstuna-polisen-pa-plats

  Jag åkte personligen förbi området för en stund sedan. Såg grupp efter grupp efter grupp efter grupp med afrikanska och några arabiska killar/unga män, som gick runt och uppträdde uppspelta, nervösa och stissiga. De enda skandinaverna jag såg var några ensama pensionärer och en dam ute med sin hund..

  • Nämndes på ekot, men ingenting om afrikanska och arabiska ungdomar. Såg du inte fel!? (Ironi)

   • Det finns en musikskola på just den skolan – så det kan ju iofs ha varit tubaspelare som bråkade med violinister.. De är ju kända för att inte komma överrens..

  • ja vi löser inte dessa problem som ensamvargar, än är vi fler och det verkar ju vara den spelplan som gäller nu, föråldrat sinnetillstånd att tro fler i antal = seger, men det verkar ju vara tillståndet för angrepp idag oavsett offer.
   vi måste skynda nu, använda forum/bloggar etc att bilda nätverk innan de stänger ner, nyttja tekniken medans tid är..

 17. Misstänker att denna rektor fått sin hjärntvätt via Södertörns högskola.
  Så förlåt henne hon vet inte bättre. Hon tillhör den förvillade sorten som gärna vill upplösa Sverige och öppna upp alla gränser för allas lika värde. Halleluja!!!!!!!

  • Är det verkligen enbart myndighetspersoner som är ryggradslösa menar du? Jag ser en hel svensk befolkning utan vare sig självkritik eller kurage när man låter MUSLIMER sätta agendan i Sverige, och då även för SVENSKA FOLKET som har sin historia och sin kultur här.

 18. Svenska flaggan är problematisk med korset och allt.
  Faktum är att hela Sverige är problematiskt
  (med undantag från minareter och böneutrop förstås).

   • Och egentligen kan man ifrågasätta om Sverige faktiskt finns. Det är klart att Sverige finns som ett geografiskt område på kartan, men vad är Sverige egentligen? En del pratar om Sverige som om det är ett land för en vissa sorts människor. Som Reinfeldt sa: vad är egentligen svenskt?

    • Sverige skapades av pedofilprofeten Muchammed när han flög i sina drogade drömmar. Det var han som bakade den första köttbullen och målade den första dalahästen och knöt den första midsommarstången! Allt kommer av pedofilprofeten! Alla svenskar är skyldiga honom, och hans släktingar/generaler som efterträdare, allting vi har som tack!

     • Det finns ett youtubeklipp där en man gapskrattar, Muhammed trodde att det flög åsnor i skyn. Den är kul. Han har ett smittande skratt, kolla om ni hittar den1

 19. I en saga avskedades en skolledning utan krus. ”-Märkligt nog fanns där ingen kompetens” sa en häpen bäver..

 20. Om jag varit manlig elev på skolan hade jag kommit i en äkta Thore Skogman kostym (gul och blå) på skolavslutningen. Frågan är om man blivit avvisad då??

 21. Det är otänkbart att en amerikansk skola skulle ta motsvarade beslut, dvs att förbjuda den amerikanska flaggan. Häri ligger en del av svaret på varför integrationen i USA, men inte i Sverige, fungerar väl.

 22. Det har varit problematiskt att visa nationsflagg ett bra tag i Sverige. Dock tycks det gå bra utomlands att visa att man är svensk. Tyvärr brukar det dock dra ner några skrattsalvor numera.

 23. Det här händer aldrig i USA under Donald Trumps styre. Jag hissar upp landetsflagga istället för dussintals flaggor som representerar andra länder.

 24. Risken att hissa den svenska flaggan är uppenbar. Berikarna kunde då möjligtvis förstå att de är i Sverige och inte i något gudabenådat socialkontor med flödande finansiering utan egna motprestationer. Skulle i så fall förmodligen kränka deras kultur och innebära ohejdad stenkastning, etc.

 25. Jag bor i utlandet. Sverige vann VM i ishockey, det sändes direkt och kommentatorerna var pålästa. Det var på spanska, ishockey är inte stort här direkt. De beskrev svenskarnas styrka, vikt och kraft. Los vikingos. Dräkterna är gula och blå och tre kronor heter de. Ska de kanske spela med regnbågsflaggan, ska inte nationalsången spelas? Eller den svarta ISIS flaggan?
  Jag såg att hockeyn kritiserades för att de inte var mångkulturella i Sverige. Tydligen hade de den stora oförskämdheten att ta ut de bästa spelarna!

 26. Egentligen är det väl bäst att strunta i avslutningen helt och hållet då man brukar först att man avslutat ändå?

 27. Växjöpolisen har polisanmält AfS vid dagens demonstration i Växjö.
  ”Allt har gått lugnt till idag” säger Polisen.
  Men – ”AfS höll sig inte inom ramarna för vad de fått tillstånd för”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/torgmote-polisanmalt
  Är det nån som kommer ihåg hur Stockholmspolisen resonerade när de ensamkommande vuxna männen (Afghanerna) vid Medborgarplatsen bröt mot sina demonstrationsregler dom fått ?
  Poliser är absolut värda 6000 kronor mer i månadslön.

 28. Ärligt talat….
  VAD ska skolan göra OM alla Svenskar kommer med en Svensk flagga…??…
  Blir DET ”hets mot folkgrupp då””…??….
  Jag hoppas verkligen att några föräldrar VÄRNAR om den SVENSKA traditionen
  att FLAGGA vid skolavslutningarna !!

 29. Jag fick just ett mail från en amerikansk väninna. Hon hänvisade mig till gatesofvienna.net/2018/ 05/the death of a nation. Passar kanske bra till flaggborttagandet?
  De har varit en hel del i Sverige och undrar vad som sker. Hur ska man kunna förklara?

  • Det går nog inte…däremot kanske hon kunde sprida budskapet vidare…??…
   Att här ÄR vår Svenska flagga förbjuden i vissa samband.
   Drömmen vore att DT live ställde frågan:: VAD i hela helveteett pågår i Sverige !

   • Det är ett dilemma. Kronan rasar 10% mot Euron. Detberor på Sveriges agerande och att landet som varit ett föregångsland nu rasar rejält. Då vill man å ena sidan kritisera men å andra sidan inte för att inte skada sitt fosterland. Katerina J. med flera har ju dessutom blivit uthängda av statsministern! Att en statsminister inte ägnar sig åt politik utan hellre kommenterar barnboksförfattare i en TV soffa i Tjeckien visar på hans mognadsstatus och statsmannamässighet. De fattar inte att det är deras beteende som ansvariga som det undras om. Att vara en fristad för allsköns terrorister, våldtäktsmän är skrämmande i andra länder.
    Våldtäkterna och våldet är högt upp på agendan i utländska medier. Folk frågar på restaurangen, i affären. Fattar PK maffian detta? Att förtroendet sviktar

 30. Det underbara Sverige och svenska folket är så vanskött idag att politikerna får guld att äta men de skiter ändå skit. Journalisterna, politikerna och medieägarna borde avgå hela gänget. Tom Kim Jung Il har insett vansinnet. Stockholmare förnekar sig inte.
  Vi borde bygga en mur runt Stockholms innetstad och kapa alla förbindelser.

 31. Sylt i marmeladen. Kött blandat med kofett. Perkele! Blandsaft i rödmjölk. Saatana! Koraniska verser blandad med bibliska läror. Vittu! Nu en åh annan grogg! / Kroggy

 32. ”Flaggor som utgjort politiska ställningstaganden som skapat risker för både elever och besökare” hur i h-vete skapar en flagga en risk ? Risk att PK får en hjärtattack ?

 33. Om Sverige inte officiellt är ockuperat, så är det väl ändå den blågula fanan som gäller. Finns ingen anledning att hissa andra länders flaggor på svensk mark!

  De får helt enkelt vänta till de har erövrat vårt land. 🙁

  • Egendomlig svenska med stavfel. Förmodligen vill du säga: Nej, så vi får inte visa vårt lands flagga. Detta följs sedan av ett föga passande kraftuttryck. Är det denna kategori av svenska analfabeter som här funnit ett forum?

 34. Det er vel bare et spørgsmål om tid før det reelt bliver forbudt at kalde sig svensker i Sverige.

 35. På svenska skall man flagga svenskt och inget annat. Visst kan andra flaggor hissas när man har besök men inte annars.

  Vid skolavslutningar bör enbart svenska flaggan gälla, då examen skett här. Många tycker om att hissa sina flaggor varifrån de har sin bakgrund. Dessa länder har inte bidragit till gymnasieexamen. Detta är gjort i Sverige och betalt via svenska skattepengar.

  Visst kan man hissa utländsk flagga i sitt hem men den skall då vara tillsammans med en svensk flagga (separata slggstänger) och den utländska flagga skall både vara mindre och hissas lägre. Dessa regler är urgamla och gäller i alla länder.

 36. Sverige är en EU-region, så att ”Landet Sveriges Flagga” förbjöds blir inte lika allvarligt.

  När Sverige blir Landet Sverige, ska Folket flagga med Landet Sveriges Flagga, spela svensktoppen från höga byggnader och fira att VI också får vara med i vårt eget Land!

  Med tanke på att förskollärare inte får ha kortbyxor vid värmeböljor, så ska inte t.ex. Banker ha öppet heller. Folk kan bli upphetsade av Pengar och vilja ha Pengar.

  Stäng och förbjud allt, så att SD får draghjälp till Tok-seger i valet 2018!

 37. En totalt ryggradslös rektor.
  Självklart så gäller Svenska flaggan vid ett sådant här tillfälle.

 38. Det gäller inte flaggning utan studenter med utländsk bakgrund som vill tacka svenska skattebetalare med att springa runt med sitt eget moderslands flagga över axlarna. Jag stör mig på detta fenomen varje år. Integrera er för i he!vete.

  • Ännu bättre än att integrera vore dock att försvinna härifrån, till det älskade moderslandet eller vart fan som helst

 39. Varför så ängsliga? Vi bor i landet Sverige, Sverige har en flagga! Varför inte bara acceptera det! Flagga svenskt.

 40. Det är fullständigt obegripligt för normala människor att landets flagga inte får användas på en skolavslutning.
  Att halal flaggor portas, upplever man som fullt normalt.

  Rektorn, däremot, ser jag som en fegis som viker sig för minsta motstånd.
  PK- syndromen är rent skadlig och borde avvecklas fortast möjligt.

 41. Jaså det ”pudlas” minsann? Lyssna nu era arsel på ”samhällsnytt”, av mig får ni inte en spänn om ni envisas med att mobba ägare av en viss hundras bara för att ni inte kan utrycka er på adekvat svenska. Här har ni en person som ni kanske tyckte ”pudlade” ni obildade fjantar: http://thepoodleanddogblog.typepad.com/the_poodle_and_dog_blog/2008/05/the-poodles-of-winston-churchill.html

  Bättre med Hitlers hundraspeferens, att ”schäfra” eller hur?

 42. Vilka snälla och trevliga invandrare Sverige har.
  Och nu har svenska flaggan återigen blivit rasistiskt..

 43. Frågan om svenska seder och bruk vid skolavslutningar ska inte ens vara upp för diskussion utan avslutningarna ska genomföras som de alltid gjorts.

  Om det annonseras tveksamheter inför formerna och normlöshet så uppfattas det som OK att i frågasätta, och att vi inte värnar om vårt eget. Både elever och föräldrar blir förvirrade.
  Ett rakt beslut om att så så här gör vi, d v s som altrid utesluter mesiga och energikrävande diskussioner och inget vinns.

 44. Förvirringen är väl utbredd märker man tydligt numera. Och mest förvirrade verkar de politiska ledarna vara. De verkar inte längre vilja ta i en enda fråga. Själv går jag bara och väntar på hur kommunerna ska kunna hantera redovisningen av kostnaderna för invandringen. Vem ska ta på sig rollen att berätta för medborgarna.

 45. Vilka jävla pussys va fan vi är ju för helvete i ett land som heter sverige och har en svensk flagga! Är dom på riktigt totalt retarderade? Om dom säljer sin själ så låt gå men dom behöver inte hitta på dåliga ursäkter!

 46. En svensk flagga är inte en politisk symbol i Sverige, det är en symbol för vilket land vi befinner oss i!
  Varför spärras inte alla dessa dårar in?

 47. Kan man förbjuda svenska flaggan??? Borde väl finnas något om detta i grundlagen misstänker jag och bor man i Sverige och är svenskmedborgare men inte älskar den svenska fanan så tycker jag dom kan flytta till det landet som har den fanan som man älskar!

 48. Det behövs inte mycket för att ett upplopp ska äga rum. Fel flagga på fel ställe. Ett politiskt budskap, som några reagerar på. Och så vidare. Minsta lilla, och allt exploderar. Besinningslöst våld och ett regelrätt upplopp.

  Knivar åker fram, stolar och andra tillhyggen som flyger i luften, och ”släktingar/brorschor/kusiner/bröder” rings in. Och skolan möter ett kaoz som vårt stackars land ser allt oftare av – överallt.

  Inte ens på en skolavslutning kan friktionen upphöra. Olika etniska grupper, olika nationaliteter som hatar varandra, och faktiskt även äkta rasism. Riktig rasism.

  Men det vågar inte samhället agera emot. Så skolan viker ner sig, drar alla över en och samma kam. De gör det väldigt lätt för sig. De förbjuder alla flaggor. Även den svenska.

  I min värld hade det enda rätta varit att alla flaggor blivit förbjudna under skolavslutningen – förutom den svenska. Vår svenska flagga står för demokrati, tolerans, konfliktlösning utan våld, öppenhet och frihet.

  Det är väl därför så många människor sökt sig just till lilla Sverige, av alla länder i hela världen? Om någon eller några inte ställer upp på det vårt land och vår flagga symboliserar, går det utmärkt att lämna landet och söka sig någon helt annanstans. Tack för kaffet.

 49. Vad blir nästa steg att förbjuda för att någon inte skall bli kränkt. IKEA, köttbullar, svenska språket? Ligger kungen pyrt till?

 50. I Sverige flaggas det med svensk flagga, är du rektor på ett lärcenter så ska du vet det. Undra om den amerikanska skådespelerskan som gifte sig med prins Harry vart kränkt över alla Union Jack, för några 100:a år sedan var ju amerikanerna ockuperade av engelsmännen.

 51. Är det en kaoz-skola med typ 95% invällare ?
  Att gå med flagga inklusive den blågula kan säkert vara riskabelt.

 52. Mer galenskap i PK Sverige… Detta är bara ännu ett bevis på att Integrationen ALDRIG kommer att fungera då vi inte ens kan förmå invandrare att acceptera att i Sverige är det den svenska flaggan som gäller och är den viktigaste symbolen för vårt land, vår historia och vårt svenska folk. Böjer sig man för detta kommer man böja sig för ALLA krav som invandrarna har och Sverige som nation är utraderat! Svenska flaggan är under attack – demonstrera – kritisera – gör vad som krävs för att markera att vi svenskar har fått nog av galenskapen!

 53. Glöm inte fd utrikesminister a lind som tyckte att det var för mkt svenska flaggor på svenska flaggans dag, redan då började den nedåtgående spiralen, undrar om hon tyckte att man skulle skippa halv stång på begravningen?

 54. Nytt försök :

  Vem skulle protestera över den svenska Fanan , förutom en muslim ,?
  Muslimen är här för att islamisera , och förgöra vårt Land . Muslimen tar tillvara varje tillfälle , att flytta fram islams possition .

  Vem vågar stå upp för Vårt Sverige ,?!

  • Det beklämmande är att det aldrig varit invandrare som kommit med dylika krav utan godhetssignalerande degenererade och fega svenskar.
   Inte ens islamister är lika avskyvärt dekadenta som sådana svenskar.
   Jag skäms att vara svensk när jag hör om sådant.
   De ”svenskar” som kryp/kräver självutplåning för att få ryggdunkar inte förtjänar att tillhöra vårt folk, då de inte är stolta över vår kultur tillräckligt för att stå upp för den.

 55. Om dessa självutplånande godhetssignalister bara sänkte sig själva utan att dra med sig oss riktiga svenskar i djupet så skulle allt vara gott och väl.

 56. Vilket land förbjudet sin egen flagga? Bara ett – Sverige! Dårskapen skördar nya framgångar hela tiden….Är det inte val snart??

 57. Jag hoppas att eleverna tar sin förnuft och trotsar skolan i alla fall..
  dom kan för fan inte komma och tala om vad dom ska ha. det är ju var och ens rätt!

LÄMNA ETT SVAR