På torsdagen meddelar myndigheten att man stänger ned två skolor, en i Stockholm och en i Uppsala, med hänvisning till risk för att eleverna radikaliseras i islamistisk riktning. Skolorna ska stängas i mitten av augusti.

De berörda skolorna är Framstegsskolan i Rågsved och Imanskolan i Uppsala. Bägge verksamheterna drivs av Stiftelsens Framtidsskolan, före detta Stiftelsen Islamiska skolan i Stockholm och Stiftelsen Imanskolan i Uppsala.

Det var i höstas som Skolinspektionen inledde en ägar- och ledningsprövning av stiftelserna efter det framkommit att tre av dem tidigare ingick ledningen för Römosseskolorna i Göteborg, vars tidigare rektor Abdirizak Waberi nyligen dömdes för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

LÄS ÄVEN: Abdirizak Waberi döms till fängelse

På torsdagen kom Skolinspektionens beslut i vilket man konstaterar att det finns det allvarliga brister som rör ”huvudmannens ledningskrets”. Beslutet grundar sig på ett yttrande från Säkerhetspolisen som bedömer att eleverna på skolorna ”riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistats i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället istället för respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar”.

Muslimska brödraskapet

Av yttrandet framgår också att flera av de ledande personer som tidigare suttit i styrelserna för de stiftelser som driver skolorna har kopplingar till Muslimska brödraskapet.

LÄS ÄVEN: SD vill förbjuda muslimska skolor: ”Islam är en dålig religion”

Stiftelsens advokat Dan Eliason avvisar anklagelserna.

– Om det är så som Säkerhetspolisen påstår borde väl skolorna stängas på dagen. Skolinspektionens beslut grundar sig på oprecis och vag kritik som liknar rena konspirationsteorier, säger han till Dagens Nyheter.