Foto: rando111us.

Skorna på inomhus kan förebygga astma och allergier

26 Shares

Desto mer så kallade bondgårdsbakterier i ett hem, desto mindre är risken för att barn som växer upp i detta utvecklar astma eller allergier. Det har det statliga finska forskningsinstitutet Institutet för hälsa och välfärd, THL, kommit fram till i en studie.

Orsaken till att en uppväxt på en bondgård är fördelaktigt ska vara mångfalden av mikrober. En liknande hemmiljö kan även uppnås i städerna om man bland annat behåller ytterskorna på sig hemma. Andra faktorer vara antalet barn i en syskonskara och åldern på huset man bor i.

– Vi har upptäckt att en bondgårdslik uppsättning av mikrober skyddar mot astma även i hem i staden, säger THL:s specialforskare, docent Pirkka Kirjavainen.

Den skyddande uppsättningen mikrober innehåller en hel del bakterier man vanligen hittar utomhus. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna förebygga astma genom att utsätta barn för mikrober.

Alla är dock inte förtjusta i tanken på skor inomhus och påpekar att man riskerar dra in avföring från djur och giftiga kemikalier.

26 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.