skor

Foto: rando111us.

Vetenskap

Skorna på inomhus kan förebygga astma och allergier

Publicerad 6/17/2019
Annons

Desto mer så kallade bondgårdsbakterier i ett hem, desto mindre är risken för att barn som växer upp i detta utvecklar astma eller allergier. Det har det statliga finska forskningsinstitutet Institutet för hälsa och välfärd, THL, kommit fram till i en studie.

Orsaken till att en uppväxt på en bondgård är fördelaktigt ska vara mångfalden av mikrober. En liknande hemmiljö kan även uppnås i städerna om man bland annat behåller ytterskorna på sig hemma. Andra faktorer vara antalet barn i en syskonskara och åldern på huset man bor i.

– Vi har upptäckt att en bondgårdslik uppsättning av mikrober skyddar mot astma även i hem i staden, säger THL:s specialforskare, docent Pirkka Kirjavainen.

Den skyddande uppsättningen mikrober innehåller en hel del bakterier man vanligen hittar utomhus. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna förebygga astma genom att utsätta barn för mikrober.

Alla är dock inte förtjusta i tanken på skor inomhus och påpekar att man riskerar dra in avföring från djur och giftiga kemikalier.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons