En somalisk niobarnsfamilj i Stockholmsförorten Hjulsta vräks från sin lägenhet efter att sonen i familjen skjutit ihjäl en man från bostadens loftgång. Det har Svea hovrätt beslutat. Mord klassas enligt domstolen som en ”särskilt allvarlig störning”, och är därmed grund för att bli av med sin hyresrätt.

Det är natten till den 30 augusti 2021 som boende på Hjulsta backar hamnar mitt i en eldstrid när två kriminella gäng gör upp utanför bostadshuset.

På loftgången utanför lägenheterna rör sig flera män och det skjuts ned mot lekplatsen på gården. Där befinner sig personer från det rivaliserande gänget som skjuter tillbaka upp mot loftgången. I synnerhet mot en lägenhet där gängkriminella håller hus.

När eldstriden är över ligger en man död på gården. En annan är svårt skottskadad i huvudet.

En man dödades och ytterligare en skadades svårt. Foto: Polisen

”Ett krig som pågår”

Det är inte första gången det skjuts i Hjulsta. Ett par veckor tidigare har två män avrättats med kulsprutepistol, mitt i natten när barnfamiljer ligger och sover.

– Jag gick på huk in till rummet bredvid där vår minsta sover. Vi var rädda att de skulle skjuta upp mot fönstrena, berättar en småbarnsmamma om eldstriden.

– Man är i förorten. Det är ju ett krig som pågår, berättar en annan person om förortsvåldet.

Det ena gänget som deltar i eldstriden natten till 30 augusti kallas för ”Hjulstabarnen”. De är en undergruppering till Dödspatrullen, och det är de som skjuter från loftgången. Medlemmarna i Hjulstabarnen är ofta yngre syskon eller släktingar till medlemmarna i Dödspatrullen och utgörs i huvudsak av somalier.

Gänget som skjuter nere från gården tillhör istället Filterlösa grabbar (FLG), vilka beskrivits som en ”svans” till det kriminella gänget Shottaz. Det är ett mer mångetniskt gäng. Kriget mellan de båda invandrargrupperingarna är en av Sveriges i särklass värsta, har pågått sedan åtminstone 2015 och har även spillt över på Sveriges grannländer.

LÄS ÄVEN: Fem gängkriminella från Rinkeby döms för dubbelmord i Danmark

Hyresrätt kriminell bas

Det är ingen slump att det ofta skjuts vid Hjulsta backar. I en av lägenheterna har nämligen Hjulstabarnen sitt högkvarter. Här sitter gängmedlemmarna och spelar tv-spel under dagarna.

På pappret bor en somalisk niobarnsfamilj i lägenheten. Föräldrarna kom till Sverige under 90-talet, men mamman utvandrade till Turkiet 2020 och pappan bor numera på annan adress även om han fortfarande är folkbokförd i lägenheten. Det är nu inte minst sönerna i familjen som använder bostaden till sin kriminella verksamhet.

I juni förra året döms 22-årige Muhsin Ibrahim Hussein, även kallad ”Sixty” och en av sönerna i den somaliska niobarnsfamiljen, för bland annat mord och försök till mord för att ha öppnat eld mot det rivaliserande gänget från lägenhetens loftgång. Hovrätten dömer honom senare för ytterligare ett mord begånget i maj 2021, på parkeringen på andra sidan gatan. Påföljden blir 13 år och 10 månaders fängelse.

Muhsin Ibrahim Hussein dömdes för två mord och ett mordförsök. Foto: Polisen

Muhsin Ibrahim Husseins lillebror åtalas även han för mord, försök till mord och grovt vapenbrott, men frias av domstolen.

Somalisk familj vräks

Efter att två män skjutits ihjäl och en tredje allvarligt skottskadats av Muhsin Ibrahim Hussein vill Hjulstahem kasta ut den somaliska storfamiljen. Hyresnämnden bifaller hyresvärdens önskemål, men familjen överklagar till Svea hovrätt.

Föräldrarna menar att de är ”skötsamma hyresgäster”, att de alltid betalat hyran i tid, vårdat lägenheten väl och har god kontakt med sina grannar. De hävdar att den morddömde sonen, som nu sitter i fängelse, flyttat ut från bostaden och att de inte kan lastas för hans agerande.

Men även hovrätten slår fast att hyresrätten är förverkad, och att den kriminella verksamhet somalierna ägnar sig åt utgör ”en fara för grannars liv och hälsa”. Mordet och mordförsöket från loftgången klassas som en ”särskilt allvarlig störning”.

Därför sparkas den gängkriminella somaliska familjen ut från sin lägenhet i Hjulsta.