Då Rune Persson och Elsie Persson var på väg att lägga sig ställde han sig vid fönstret för att dra igen gardinerna. Då kom de tre smällarna tätt inpå varandra. I parets sovrumsfönster fanns nu tre skotthål.

Det var för två veckor sen skotten avlossades mot det äldre parets lägenhet i Malmö. I gardinerna syns fortfarande skotthålen.

– Det var det värsta som jag varit med om i mitt snart 80-åriga liv, säger Rune Persson till Dagens Nyheter.

– Jag ställer mig och drar för gardinerna när det hörs: pang, pang, pang. Tre skott in genom fönstret.

LÄS ÄVEN: Stor ökning av oskyldiga som drabbas av gänguppgörelser

Skotten träffade inte Rune men var inte långt ifrån. Elsie som var på väg in i sovrummet då skottlossningen skedde chockades så svårt att hon kräktes och minns inget mer förrän hon vaknar upp på sjukhuset. Då hon svimmade trodde Rune först att hon hade träffats av skotten. Även han var svårt chockad och kunde i paniken inte minnas numret till SOS Alarm och ringde i stället dottern.

Dagarna medan frun ligger inlagd på sjukhus blir svåra för Rune. Det skulle visa sig att Elsie fått en så pass svår chock att hjärtat tog stryk och hon fått en pacemaker inopererad.

LÄS ÄVEN: Forskare går emot justitieministern: ”Ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåld”

Enligt polisen hade gärningsmännen tagit fel och skotten var inte riktade mot paret utan var en del av en pågående gängkonflikt mellan olika ”grupperingar”.

Morgan Johansson nöjd med situationen

Senast i januari i år stoltserade justitieminister Morgan Johansson (S) med siffror som påstås visa att skjutandet i Malmö gått ned. 2019 påstod han att regeringen Löfven gjort mer än någon annan regering för att stoppa våldet, som han dessutom menade beror på andras tidigare fel.

LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa

I ett Facebookinlägg 2018 hette det att Johansson var mer beslutsam än någonsin.

Ett fåtal kriminella ska inte tro att de styr gatan och få sprida otrygghet för det stora flertalet. Jag är fast besluten om att ge polisen de resurser och den lagstiftning som de behöver för att bekämpa denna brottslighet.