Skottlossningssensorer kan komplettera kameraövervakning
Stortorget i Malmö. Foto: Kurt Stabl.

➤ Sensorerna ska kunna skilja på olika typer av vapen och med hjälp av triangulering kunna avgöra var på torget skottlossningen sker.

Stortorget i Malmö kameraövervakas redan. I en ansökan till länsstyrelsen vill Malmöpolisen nu, utöver att förlänga kameraövervakningen i ett år då den har möjliggjort snabba ingripanden, komplettera denna med ljudsensorer som ska kunna upptäcka skottlossning.

”Ljuddetekteringen fungerar genom att ett antal ljudsensorer placeras ut placeras ut inom det kameraövervakade området. Sensorerna använder sig av ljudalgoritmer för att automatiskt kunna detektera skottlossning och omedelbart uppmärksamma regionledningscentralen i syd”, skriver polismästare Mats Karlsson.

Andra ljud, exempelvis samtal, ska sensorerna dock inte kunna avlyssna på något sätt.

Under nästa år vill polisen utöka kameraövervakningen men framför allt ha den igång på fredagar från kl 20 till lördag morgon kl 6 och samma tidsperiod från lördag kväll samt helgdagar.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.