Klockan 17:17 på fredagseftermiddagen inkom larm om skottlossning i den invandrardominerade Stockholmsförorten Rinkeby. Två maskerade personer med ”pistolliknade föremål” sågs röra sig i området. När polisen anlände blev även de beskjutna, varvid en polis besvarade elden.

Ingen kom till skada vid skottväxlingen mellan polisen och de kriminella, däremot greps en person. Enligt uppgift rör det sig om en man som så sent som förra året dömdes för bland annat vapenbrott. Straffet blev skyddstillsyn kombinerad med tre månaders fängelse. Han uppges tidigare även vara dömd för narkotikabrottslighet.

– En person har avlossat skott mot polispersonal och polis har också använt ett tjänstevapen, säger Towe Hägg, presstalesperson för polisregion Stockholm, till Aftonbladet.

Under lördagsmorgonen meddelar polisen att två personer nu anhållits. Den ene för försök till mord och den andre för medhjälp till försök till mord. 

LÄS ÄVEN: Rinkebys nya fritidsgård ska stoppa gängrekrytering med pärlplattor och dans

”Särskilt utsatt”

Enligt Expressen berodde det tidigare larmet på en gängskjutning med flera inblandade, där en person skottskadades. Detta framgår dock inte av polisens händelserapport, som uppger att: ”Polisen har inte funnit någon skadad person”.

Rinkeby klassas sedan flera år tillbaka av polisen som ett ”särskilt utsatt område”, vilket enligt polisen bland annat innebär att ”det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag”. 

De initiala skotten föll vid Degerbygränd, samma plats där en 20-årig man sköts till döds den 29:e januari i år, något som Samnytt då rapporterade om. 20-åringen hittades svårt skadad i en trappuppgång och avled senare samma kväll. En 19-årig man häktades skäligen misstänkt för det mordet månaden därpå, enligt Åklagarmyndigheten.

Tekniker har efter den nu aktuella händelsen hittat hylsor på platsen och polisen har inlett en förundersökning angående grovt vapenbrott samt försök till mord. Området är avspärrat.

– Eftersom det här är ett bostadsområde kan man tänka sig att man kommer att knacka dörr och se om någon sett eller hört något. Sedan kollar man om det finns kameror i området, till exempel, säger Towe Hägg, till DN.