När före detta statsminister Göran Persson på tisdagskvällen intervjuades i Expressen kommenterade han bland annat den senaste asylprognosen och olika regeringskonstellationer efter valet.

Prognosen på 300 000 migranter fram till 2021 betecknar Persson som ”skrämmande” och konstaterar att det omöjligen kommer fungera.

– Jämför med vad våra grannländer tar emot. Jag skulle tro att om du lägger ihop Finland, Norge och Danmark så är deras summa gånger två eller tre eller fyra vad vi i Sverige kommer att hantera de kommande åren. Det går inte.

Enligt Persson släppte ansvariga politiker loss en migrationsvåg som inte var möjlig för Sverige att hantera. Denna gjordes med ”vällovliga argument om medmänsklighet och solidaritet” men fungerade inte i praktiken.

Persson understryker att samtidigt som man tar avstånd från ”den här orealistiska politiken” måste man fortfarande stå fast vid att Sverige mår bra av en invandring där människor kommer i arbete.

M-SD-samarbete

– Kanske är det så att Moderaterna på något sätt förbereder för att plocka in SD i regeringen. De som har avgörandet då är Liberalerna och Centerpartiet. Om de accepterar en högerregering med Kristersson som stöds av Sverigedemokraterna, då blir det så. Men då ska Björklund därefter gå hem till sina barn och förklara varför – och det kanske inte är så enkelt.

Persson pekar på det faktum att många borgerliga väljare, och i synnerhet moderata sådana, gärna vill se ett samarbete med SD och då anser att det är något de ska pröva.

– Sett till program, tradition och inriktning för Sverige skulle det säkert vara en fullt möjlig regering, det tror jag.

– Ja, det är klart att de ska pröva det här, så får de se vad det är värt. Särskilt som de har en intern partiopinion som växer. För Moderaterna är det ju så att om dom nonchalerar den här utmaningen, då är Sverigedemokraterna snart varaktigt större än Moderaterna och då blir det moderata parti som vi känner som den svenska högerns företrädare reducerat till ett mittenparti som är ganska likt Liberalerna.

Persson tror att SD:s framgångar beror på det stora stöd man har på landsbygden där många känner sig övergivna och att de får allt mindre för skatten de betalar.

– I det här fallet har de kanske en poäng, för skolan har stängt, ålderdomshemmet är borta, den kommunala lekplatsen är igenvuxen och butiken är borta sen länge. Men de lever sina liv och betalar högre skatt än de som får en bra service. Det där måste man ta tag i. Vreden tar sig uttryck i att man vill straffa de etablerade partierna. Och det borde S, M och andra lyssna till.

En storkoalition mellan S och M som nämnts i debatten utesluter Persson.