Faksimil polisens förundersökning.

Skrev att svenskar inte gruppvåldtar – dömdes för hets efter anmälan från ”Näthatsgranskaren”

En fattigpensionär i Södermanland dömdes till villkorlig dom och att betala 3000 kronor i böter samt 800 kronor till brottsofferfonden. Hans brott var att i ett inlägg på Facebook påstå att det inte är svenskar utan invandrare som begår gruppvåldtäkter. – Det känns inte alls bra, säger pensionären till Samhällsnytt.

Vi kan kalla honom Peter. Peter är en pensionär bosatt i Södermanland som gått med på en intervju med Samhällsnytt i utbyte mot att vi inte publicerar hans riktiga namn.

– Jag vill inte berätta för min familj att jag har varit på rättegång, förklarar Peter.

I maj förra året får Peter ett brev. Det är från polisen.

– De ville att jag skulle komma in på förhör. Det var någon anonym som hade anmält mig, berättar Peter.

– Jag frågade polisen vem det är som har anmält, men hon ville inte svara.

Peter förhörs med anledning av två kommentarer som han skrivit på Facebook. Bakom anmälan står ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg som använt sig av sitt alias ”Johan Eriksson” i anmälan.

Den ena av de två kommentarer som Peter skrivit ser ut såhär:

”Men VAKNA, det är inte Svennar som e ute och gruppvåldtar !!! utan det är dom så kallade ’nyinkommna’ typ Afkaner, araber, afrikaner osv osv!! Sluta dölja detta faktum för oss..!!!”

Texten har skrivits som kommentar till ett inlägg på Facebook som handlar om ett nyhetsinslag i Sveriges Television om sexbrott mot kvinnor.

Hets mot folkgrupp, hävdar domstolen.

”Meddelandet i åtalspunkten 2 innefattar ett påstående om att bl.a. afghaner, afrikaner och araber som nyligen kommit till Sverige begår brottsliga gärningar i form av gruppvåldtäkter. Meddelandet utgör enligt tingsrättens mening en tydlig missaktning för människor med dessa nationella ursprung”, kan man läsa i domen.

Peter frias för den första kommentaren som handlar om muslimer och som domstolen inte anser är brottslig. Men han döms alltså för denna kommentar till villkorlig dom och att betala 60 dagsböter à 50 kronor och 800 kronor till brottsofferfonden. 50 kronor är den lägsta dagsbot som kan dömas ut.

– Det känns inte bra, säger Peter till Samhällsnytt.

– Böterna går till Kronofogden för jag är fattigpensionär så den lär inte försvinna.

Det är första och enda gången i Peters liv som han döms för brott.

– Jag fattar inte att jag blev dömd, det gör jag inte. Jag brukar inte skriva som många andra gör, att man ska ”döda dem”, ”häng dem högt” och sådant där. Jag försöker hålla mig någotsånär.

– Men jag skrev kanske fel när jag nämnde araber och sådant.

Facebook nobbar polisen

Polisens förundersökningsprotokoll innehåller drygt 30 sidor. Flera av dem är fyllda av skärmdumpar av inlägg på Facebook som inte har ett dugg med Peter att göra.

Utredarna vänder sig till Facebook för att få hjälp från dem att säkra tekniska spår så att fler ska kunna dömas för brott. Men Facebook vill inte samarbeta med den svenska polisen för att jaga människor som uttryckt misshagliga åsikter i sociala medier. ”Hets mot folkgrupp är inte ett brott i USA”, konstaterar man.

Peter kan emellertid dömas för brott efter att i förhör ha erkänt att det är han som skrivit de två kommentarer han senare åtalas för.

Under rättegången får Peter dessutom kritik för hur han formulerat sina inlägg:

– De började snacka om min svenska och sådär. Jag skriver lite konstigt och pratar så folk kan missförstå. Åklagaren sade att det finns utropstecken här och fattas där. De började snacka om min grammatik. Jag fattar inte vad de höll på med.

Hade de anmärkningar på din grammatik?

– Ja, precis. Och jag försökte förklara för dem att jag aldrig har pluggat svenska. Jag fattar inte att jag var tvungen att förklara sådant. Jag tycker att det var lite skumt.

Peter har valt att inte överklaga tingsrättens dom. Han berättar att han fått stort stöd i sociala medier där domen uppmärksammats.

– Alla undrar varför jag blev dömd och tycker att jag bara säger sanningen. Jag hade lust att överklaga, men jag har inte råd att hålla på med sådant, förklarar Peter.

Samhällsnytt har sökt Näthatsgranskaren.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.