En kvinna i Eskilstuna förlamades från midjan och nedåt i samband med att hon skulle föda barn. Detta efter att hon getts ryggmärgsbedövning mot smärtan.

Det var på förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som det gick fel när kvinnan skulle ges så kallad epiduralbedövning, där bedövningsmedel sprutas rakt in i ryggmärgen.

Kvinnan uppger att hon redan när nålen stacks in i ryggen att något inte stod rätt till. Detta eftersom hon fött barn tidigare och vet hur en sådan bedövning ska kännas.

Hänvisad till ett liv i rullstol

Efter ingreppet förlorade hon känseln i underkroppen. Symptomen förvärrades sedan och ett par veckor senare kunde hon inte längre använda benen. Läkarna ger henne inte mycket hopp om att hon ska bli bättre, utan måste sannolikt acceptera att hon är förlamad för resten av livet.

Kvinnan är nu beroende av rullstol och hjälpmedel i hemmet samt regelbundna besök av hemtjänsten. Att glädja sig åt det nyfödda barnet är svårt uppger hon i en intervju med SVT Nyheter.

– Det var fruktansvärt. När de berättade att jag inte skulle bli bättre rasade allt.

Den allvarliga vårdmissen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som ska utreda händelsen. Från Region Sörmland är det locket på gentemot media med hänvisning till att man aldrig kommenterar enskilda patientärenden.

Förlamning känd komplikation

Ryggmärgsbedövning är vanligt förekommande vid förlossningar men är inte riskfri. Allvarliga komplikationer som förlamning förekommer, även om antalet fall är få.

En anestesiläkare som SVT talat med säger att oron finns där varje gång en ryggmärgsbedövning sätts och att han önskar att det fanns en bättre och mer riskfri metod. Vid sidan av förlamning kan ingreppet också leda till ett antal andra inte fullt lika allvarliga biverkningar.