Rånoffret hade lagt ut en annons för att sälja en tröja och en person som utgav sig för att vara intresserad köpare hade nappat på annonsen. När de möttes upp ledde den den falske köparen in säljaren i ett bakhåll. Ett tillvägagångssätt som enligt polisen är ”ganska vanligt”.

De möttes upp kring 20-tiden under lördagskvällen på Linnéplatsen i Göteborg. Köparen ville prova tröjan och föreslog att de skulle gå lite mer i skymundan, så de gick i riktning mot Naturhistoriska Muséet.

Säljaren, en man i 20-årsåldern, hade tagit med sig två kompisar till mötet. De tre männen följde köparen en bit upp i Slottsskogen. Där väntade sju maskerade män, varav åtminstone en var beväpnad med kniv.

– Kompisarna som är med killen, blir misshandlade och slagna. Sedan blir rånoffret av av med bland annat airpods, mobil, jacka och tröjan han var där för att sälja, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

LÄS ÄVEN: Polisen efterlyser förnedringsrånare från Mellanöstern

Kortväxta maskerade rånare

Gärningsmännen beskrivs av SVT som ”små, kortväxta och med mörka kläder och mask framför sina ansikten”. GP uppger att rånarna ska ha varit i 16-17-årsåldern. Varken SVT eller GP uppger gängbrottslingarnas troliga härkomst. Enligt polisen är tillvägagångssättet vanligt.

– Ja det är ganska vanligt, och andra sätt kan vara att man bestämmer träff via en dejting-app, Snapchat eller liknande för att käka eller ta en öl. Då är det inte ovanligt att det senare dyker upp några killar och det slutar i ett rån, säger Fuxborg.

LÄS ÄVEN: 15-åringar lär poliser bli populära på Tiktok

Ingen är gripen

De åtta gärningsmännen är fortfarande på fri fot. Polisen går nu igenom övervakningsfilmer från spårvagnarna då ”köparen” anlände med spårvagn.

– Vi har ett spaningsuppslag. Den misstänkte köparen hade åkt spårvagn till platsen och det är något vi kommer titta på, säger Christer Fuxborg till Aftonbladet.

Inget av offren behövde uppsöka sjukhus efter misshandeln. Händelsen utreds som grovt rån och misshandel.