Personalen på en avdelning vid ett äldreboende i Tranås kommun är så oduglig att allt arbete har avblåsts. Skyddsombudet menar att personalen, som främst består av vikarier är både outbildad och okunnig. Under fredagen utlystes ett så kallat skyddstopp. Vd:n för det ansvariga vårdföretaget hävdar dock att allt bara är ett missförstånd.

SVT har tidigare rapporterat om Råsvägens äldreboende i Tranås som i början av året, under en och samma månad, anmäldes till inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hela 13 gånger. Anmälningarna rörde bland annat brukare i behov av palliativ vård, bristande bemanning samt tvång och begränsning.

Boendet drivs av A&O Ansvar och omsorg, som enligt egen uppgift och i kontrast till anmälningsregnet om missförhållanden har som målsättning ”att förmedla värme, omtanke och trygghet till alla som är i behov av vård och omsorg”.

Trots de många anmälningarna sker ingen förändring, uppger flera anställda som Tranås Tidning intervjuat. Sakarias Mårdh, vd för A&O Ansvar och omsorg, hävdar dock att uppgifterna om att avdelningen stängts inte stämmer.

LÄS ÄVEN: Åldring satt inlåst på toaletten i 16 timmar

Vd:n förnekar missförhållanden

I tidningen slår han ifrån sig och hävdar istället att ”en miss” gjort att det ”verkat som” att det hårt kritiserade äldreboendet skulle ha fått ett skyddsstopp mot sig. En anställd bekräftar dock till tidningen att avdelningen var stängd på grund av skyddstopp under flera timmar på fredagen.

Mårdh har tidigare i veckan hävdat att hans företag fortfarande inte fått till sig några upplysningar om allvarliga missförhållanden på Råsvägen. Han påstår även att personalen gjort fel som anmält till Ivo och säger att de istället ska anmäla eventuella missförhållanden internt.

– Man har väl blandat ihop begreppen lite, säger han.

Utöver sin roll som högste ansvarig i företaget som driver Råsvägens äldreboende är Sakarias Mårdh ordförande i IFK Norrköping. Mårdh tog över som ordförande samtidigt som hans vårdföretag var under granskning av åklagare för arbetsmiljöbrott under corona-pandemin, uppger Aftonbladet.