Efter att barnfamiljer som uppehållit sig på Skogskyrkogården i Stockholm, för att under vintertid utnyttja den stora backen, uppstod en stor debatt om det lämpliga i detta. Nu har kyrkogården satt upp skyltar som man hoppas ska leda till ett stopp för pulkaåkandet.

Det var i början av året som debatten kring pulkaåkandet på Skogskyrkogården, Stockholms största begravningsplats med 100 000 gravar, blossade upp.

– Pulkaåkandet har eskalerat under det här året, sa Pär Westin på kyrkogårdsförvaltningen. Han menade att det är olämpligt att åka pulka på området.

– Är det någon som sörjer så får man visa ömsesidig respekt, sa Mattias Ahlberg som tillbringat en lördag i pulkabacken med sin familj.

Fått nog

Eftersom Skogskyrkogården är allmän plats råder fri rörlighet och det är inte olagligt att åka pulka där. Men efter att kyrkogårdsförvaltningen vädjat till söderortsborna att åka pulka någon annanstans har det fortsatt och nu har man fått nog.

– Nu har vi satt upp tydligare skyltar som inte kan missuppfattas. Det är olämpligt och respektlöst att åka pulka här, säger Dennis Wedin (M), bostads – och fastighetsborgarråd med ansvar för kyrkogårdsfrågor, till Mitt i

Om inte heller detta hjälper kan ytterligare åtgärder bli aktuella till nästa år, som att införa ett förbud enligt den lokala ordningsstadgan.

– Till syvende och sist handlar det då om böter och i så fall kan ordningsvakter behövas. Men jag hoppas att detta ska räcka, och att det inte ska behövas fler åtgärder för att vuxna människor ska visa respekt och börja följa reglerna, säger han.

Proteststorm 2016

När lokaltidningen Mitt i 2016 tipsade om att kyrkogården var en bra plats att åka pulka på strömmade protesterna in.

– Det var väldigt olyckligt att ni tipsade om det. Vi har fått väldigt många klagomål från allmänheten sedan er artikel kom ut. Bara idag har jag tagit emot flera samtal och mejl av folk som undrar om det är en lekpark. Och de kommer till mina kollegor också. Klagomålen har ökat, den saken är klar, sa Mats Larsson, chef på kyrkogårdsförvaltningen.