En hand på Sara Skyttedals lår under en fest efter EU-valvakan 2014 påstås vara anledningen till att KD-toppen Johan Ingerö tvingas lämna sitt uppdrag.

Igår tvingades Johan Ingerö med omedelbar verkan lämna sitt uppdrag som partisekreterare för Kristdemokraterna. Anledningen var att partikollegan och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal polisanmält honom för en påstådd händelse för nio år sedan.

Hand på låret

Sedan dess har det spekulerats intensivt om vad Ingerö misstänks ha gjort som föranlett anmälan. Nästan ett dygn senare klarnar bilden något.

Alltihop påstås ha inträffat under en efterfest på en hotellsvit efter Kristdemokraternas EU-valvaka 2014. Sara Skyttedal, som då ledde partiets ungdomsförbund, gick och lade sig för att sova i en säng mellan två manliga vänner.

Skyttedal ska enligt Expressen ha vaknat av att Ingerö, som då var presschef åt partiledare Göran Hägglund, kommit in i hotellrummet, ställt sig vid sängens fotända och smekt insidan av hennes lår. KDU-toppen ska ha tagit bort hans hand, men han påstås ha fortsatt ta henne på låret tills hon knuffat bort honom.

Brottsrubriceringen uppges gälla sexuellt ofredande, ett brott som om det inte klassas som grovt preskriberas efter fem år. Det aktuella brottet preskriberades i sådana fall i maj 2019.

Johan Ingerö avfärdar anklagelserna från partikollegan, och skriver på Facebook ”att det som påstås inte är sant”.

Gick över ”professionell gräns”

Skyttedal skriver själv på Facebook att polisanmälan utlöses av att Ingerö ”på nytt gick över en gräns”, en ”professionell gräns”. KD-parlamentarikern berättar att ”något brast. Han, av alla människor, hade inte rätt att behandla mig illa igen.”

Enligt Ingerö uppstår i slutet av januari en ”omfattande yrkesrelaterad konflikt” mellan honom och Skyttedal.

Det är oklart vad den konflikten handlar om, men i mitten av januari ger Skyttedal en öppenhjärtig intervju med vänstertidningen ETC där hon berättar att hon brukat droger som bensodiazepiner, bupropion och cannabis – och att de räddat hennes liv.

– Ärligt talat vet jag inte om jag levt idag utan narkotika, säger hon.

Skyttedal förklarar att hon vill avkriminalisera narkotikabruk, ”oavsett substans”, ett budskap som går stick i stäv med KD:s partiprogram och målsättning om ”ett narkotikafritt samhälle”. Hon har tidigare gjort liknande uttalanden i bland annat DN.

EU-val 2024

I sociala medier spekuleras i att Skyttedals plats på KD:s valsedel i EU-valet nästa år därför är hotad. Hon har fått intern kritik för sina drogliberala utspel, vilka riskerar att skrämma iväg konservativa väljare.

Polisanmälan mot Ingerö, menar vissa, skulle därför kunna vara en del av ett internt maktspel. Det handlar i sådana fall knappast om meningskiljaktigheter gällande svensk narkotikapolitik. Ingerö tillhör själv partiets drogliberala falang, och har sagt att han vill avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk.

Däremot skulle anmälan kunna vara ett sätt för Skyttedal att, genom att göra sig till ett offer, försvåra för partiledningen att peta henne från EU-valsedeln. Därigenom säkrar hon det välavlönade EU-toppjobbet med en lön på 110 000 kronor i månaden, plus traktamenten, i ytterligare fem år.

LÄS MER: KD-topp avgår efter anklagelser om sexuellt övergrepp