I Örebro har kommunen valt att erbjuda islamsk slöja som en del av basutbudet för arbetskläder till personal som arbetar inom vård och omsorg.

Enligt statstelevisionens kraftigt brytande reporter är det ”bara” 20 procent av Sveriges kommuner som erbjuder en slöja som arbetskläder, detta enligt siffror från Socialstyrelsen. En av dessa kommuner är Örebro där beslutet togs redan för tio år sen.

– Vi arbetar aktivt för icke-diskriminerande arbetsplatser, säger Camilla Hofwander, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Örebro kommun.

Faksimil SVT

Enligt Hofwander är det efterfrågan som gett upphov till beslutet som man menar bidrar till en mer säker och hygienisk arbetsplats för både personal och patienter.

– Vi har en hygienriktlinje och den styrs av att den måste tvättas i ett visst antal grader och vi måste behålla det så för att minska smittspridning. Man ska inte ha privata kläder på jobbet, man ska ha de som vi delar ut för att den kan tvättas i rätt temperatur och vi hanterar det på rätt sätt, säger Camilla Hofwander.

Vidare säger hon att ”för dem [muslimer] är det ju självklart och det är det för oss också som arbetsgivare”.

”Lika för alla”

Undersköterska Maria Råberg berättar för statstelevisionen att det var kommunen och fackförbundet Kommunal som kom överens om att införa slöja.

– Jag tycker att det är jättebra för då blir det lika för alla, säger Råberg.