Inför valet om ett år vill Slöseriombudsmannen Josefin Utas göra skatteslöseriet, vars omfattning hon menar de flesta svenskar inte vet om, till en valfråga.

Kurser i klimatångest, en rosa enhörning och läckande välfärdssystem. Enligt Josefin Utas är slöseriet av svenska folkets skattepengar enormt.

– Det handlar om brutala slöserier i miljardbelopp, enligt vissa beräkningar upp emot 20 miljarder. På senare tid har det börjat hända en del för att stoppa utvecklingen, men det går alldeles för långsamt, säger hon till Tidningen Näringslivet.

LÄS ÄVEN: Svenska skattepengar till unga på glid – på Kuba

Hon menar att politiker ofta talar om vad de vill göra i framtiden men sällan utvärderar tidigare satsningar. Att detta inte görs ligger dock i sakens natur då det är politiker det handlar om, säger hon.

– Först och främst måste man se över utgifterna innan nya skapas. Om det läcker ut massa pengar genom systemet spelar det ingen roll om du stoppar in mer. Se till att utgifterna går till rätt saker och att man inte slösar med skattebetalarnas pengar.

Fakta döljs

För att ansvar ska kunna utkrävas för hur skattepengarna används krävs att medborgarna har alla fakta klara för sig, anser hon. Enligt en undersökning underskattar tre av fyra svenskar skatterna och 73 procent tror felaktigt att man får behålla 50 procent av en lön.

LÄS ÄVEN: Här är statliga bolagschefer med halv miljon i månadslön

Enligt Utas görs heller inga försök till att informera medborgarna om hur det verkligen ligger till, snarare döljs mycket. Hon framhåller att då det finns saker i kärnverksamheten som inte fungerar väl, som utredning av brott, måste man prioritera då resurserna inte är oändliga.