Oceanografiska forskare på expertmyndigheten Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) slår nu fast att ”vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet”. Vindsnurrorna påverkar en lång rad miljöparametrar, vilket kan få idag oöverblickbara negativa konsekvenser.

Klimatomställningsivrarna trycker på för fortsatt utbyggnad av vindkraften trots de många larmen om att vindsnurrorna har en rad negativa klimat- och miljöeffekter, inkräktar på närboendes livskvalitet och är en dålig och opålitlig ersättare till den planerbara och klimatneutrala kärnkraften.

Och nu adderas ytterligare ett larm till mängden. Det kommer den här gången från statliga SMHI som varnar för att bland annat havsströmmar, salthalt och temperatur vid såväl havsytan som havsbotten påverkas allvarligt av den aggressiva utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Vidsträckt geografisk påverkan

Det handlar heller inte bara om närmiljön kring de havsbaserade vindkraftsparkerna. Konsekvenserna ger sig till känna även långt utanför själva vindkraftsparken.

Det visar resultaten i den första etappen av en modellstudie som SMHI:s oceanografiska forskare genomför på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten. I kommande etapper kan ännu fler och allvarligare effekter på den marina miljön läggas i dagen.

Underlag för framtida utbyggnad eller avveckling

Hela studien ska vara slutförd under våren nästa år och då ska de slutgiltiga resultaten presenteras. Dessa ska i sin tur utgöra underlag för beslut om huruvida vindkraften ska fortsätta byggas ut eller stoppas av miljöskäl därför att den inte lever upp till kraven på en energiomställning för att ”skapa ett hållbart samhälle idag och i framtiden”.

Hittills har vindkraftsutbyggnaden tillåtits fortgå utan att man haft någon djupare kunskap om vilka och hur allvarliga negativa konsekvenser den får på havsmiljön. Indikationerna när bland annat SMHI nu börjat undersöka detta är att de är värre än vad man trott.

– Våra första modellresultat visar att vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet och att effekterna sprider sig långt bortom parkernas yttre gräns. Vinden bakom vindkraftsparkerna minskar och vi ser att detta påverkar strömmar och skiktning i havets ytskikt. Det påverkar i sin tur näringsämnen och algblomningar i ytskiktet, vilket sedan har konsekvenser för hela det marina ekosystemet samt syreförhållanden i djupvattnet, förklarar Lars Arneborg, chef för den oceanografiska forskningen på SMHI.

Kullkastar vindkraftsivrarnas försäkringar

Fynden går på tvärs med vindkraftsivrarnas påståenden om att de havsbaserade parkerna på sin höjd skulle kunna ha en påverkan på haven precis där de står. I dessa led har det till och med hävdats att miljöpåverkan är noll med undantag för den period när de uppförs.

De påståendena som inte haft stöd i någon forskning och bara tagits ur luften visar sig nu vara helt felaktiga. SMHI:s studier visar att när rotorerna drar ut energi ur vinden för att generera el minskar vindarna med upp 15 procent så långt som 30 kilometer bakom en vindkraftspark.

Bromsar upp strömmarna i haven

Det här får konsekvenser även långt under vattenytan, visar det sig. Detta eftersom de förändrade vindarna och vindstyrkorna påverkar vattenströmmarna. Det är också orsaken till att effekterna sprider sig till ett så stort geografiskt område.

Strömmarna bromsas även upp och slås sönder av de många vindkraftverkens fundament. Det gör turbulens skapas och att olika vattenskikt blandas på ett sätt som inte är naturligt och kan få negativa effekter på det marina livet.

Om inflödet av salt- och syrerikt vatten till Östersjön förändras, till exempel som en följd av vindkraftsparker i Östersjöns mynningsområde, skulle det få följder för hela Östersjöns miljö. Förändrade inflöden eller en ökad omblandning av vattnet som flödar in kan påverka styrka och djup av den permanenta saltskiktningen i centrala Östersjön, där syrebrist och vertikala transporter av näringsämnen är avgörande faktorer för det marina livet.

Bristfälligt kunskapsläge

Även om kunskapsläget nu är lite bättre så svävar vetenskapen fortfarande i stor okunnighet om hur långtgående miljö- och klimateffekter den storskaliga utbyggnaden av havsbaserad vindkraft kan få. Och SMHI:s fynd indikerar att den okunskapen kan bli förödande.

SMHI:s oceanografiska forskare säger att konsekvenserna av den havsbaserade vindkraft som finns idag visserligen inte förefaller vara dramatiskt sett ur ett globalt perspektiv men ändå allvarligare än många trott. Om den aggressiva vindkraftsutbyggnaden fortsätter så som de gröna omställarna trycker på för kan läget emellertid bli väldigt allvarligt.

– Det återstår att se hur stor den totala effekten av en storskalig vindkraftsutbyggnad blir, samt om detta kan ha en betydande påverkan på till exempel syrebrist, algblomningar och ekosystem i Östersjön. Innan en sådan utbyggnad av vindkraft sker i Östersjön och Östersjöns mynningsområde behöver effekterna från planerad vindkraft undersökas, inte bara för svenska farvatten utan för hela området, varnar Lars Arneborg.

SMHI:s forskningsprojekt studerar samtidigt bara vindkraftsparkernas primära effekter på vind och vatten. Hur dessa sedan mer konkret skadar växter och djur i haven omfattas inte av uppdraget. Den forskningen överlåter man åt andra aktörer. Man konstaterar bara att riskerna för sådan påverkan är stor.