Per Follin, Foto: Anna Molander / Anders Tegnell, Faksimil Youtube

Inrikes

Smittskyddsläkare dömer ut Tegnells analys

Publicerad 4/11/2020
Annons

Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm vid Region Stockholm, delar inte Folkhälsomyndighetens bild av läget i huvudstaden. Enligt honom är det för tidigt att tala om en utplaning av spridningen av corona i Stockholm.

Samma dag som Anders Tegnell sa att smittspridningen i Stockholm börjat ”plana ut” registrerades fler nya fall än någonsin och regionen rapporterar att smittspridningen i huvudstaden fortfarande är hög.

– När Folkhälsomyndigheten gick ut kände jag inte riktigt att jag hade samma bild, säger smittskyddsläkare Per Follin till Aftonbladet.

Det var i onsdags som statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens sa att det finns tecken på en ”väldigt tydlig avplaning” i Stockholm. Samtidigt registrerades 298 nya fall av smitta, den största ökningen i regionen hittills.

Hög smittspridning i dagsläget

Region Stockholm bedömer att spridningen av viruset är som störst just nu i området, med fortsatt stor spridning de kommande veckorna. Detta framkommer i ett pressmeddelande från Smittskydd Stockholm med rubriken ”Ät påskmiddag 5–7 juni istället”.

– Vi skulle nog vilja vänta kanske en vecka och se vart det har tagit vägen. Det är möjligt att vi har uppnått en platåfas, men vi har inte sett den än. Som det är nu har vi en hög smittspridning i dagsläget, säger Per Follin till tidningen.

Enligt Follin är det viktigt att se över lite längre tid när man gör en bedömning för att på så vis ha en stadigare grund för den.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons