Samnytt intervjuar Jan Blomgren om små modulära kärnreaktorer, som det pratas mycket om idag. Hur fungerar de jämfört med de större kärnkraftverken? Vad är för- och nackdelar och hur ser framtiden ut för SMR? Vi intervjuar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik.

När energikällor som vindkraft visat sig vara opålitlig, dyr, omiljövänlig och destabiliserar elnätet har kärnkraften återigen blivit mer populär. Nu pratas det om att öka kärnkraften igen och i den debatten pratas det allt mer som SMR – små modulära reaktorer.

En småskalig modulär reaktor är en kärnreaktor som är mindre än konventionella kärnreaktorer och har en elektrisk effekt upp till 300 MWe eller en termisk effekt upp till 1000 MWth, och är modulärt uppbyggda i den meningen att de kan byggas i fabrik och transporteras dit de ska användas utan modifikationer.

Fördelarna sägs då bli att det blir billigare och snabbare att bygga dem. Men vilka problem kan finnas och hur skulle sådana fungera i en svensk kontext? Vi pratar med Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, som ger sin syn på SMR i Sverige.

Denna artikel är EXKLUSIV för Samnytt! För att vi ska kunna fortsätta göra intervjuer behöver vi ditt stöd. Klicka HÄR för att bli prenumerant!