pexels-ketut-subiyanto-4560134
Partner

Sms-lån ökar i popularitet

Publicerad 7/10/2023
Annons

Konsumtionslånen har ökat under de senaste decenniet och att ta lån blir allt vanligare. Många väljer fortfarande att söka de traditionella lånen, men man börjar se en ny trend: sms-lån ökar. Detta är ett snabbt alternativ för låntagare, vilket lockar hushåll som är i snabbt behov av pengar. 

Vad finns det för långivare att välja mellan?

I en rapport från Statistikmyndigheten SCB har de kategoriserat de olika långivarna för konsumtionslån som storbanker, nischbanker, säljfinansieringsbolag, kortbolag och övriga banker. Storbanker har under de senaste decenniet varit ett populärt val, men nischbanker har haft en allt större efterfrågan på senare år. Nischbanker är de som är inriktade till en viss kategori av lån, till skillnad från storbanker som inkluderar ett brett utbud av produkter. Dessa två är de vanligaste alternativen för konsumtionslån. Rapporten visar på en skillnad där storbanker inte längre har prioriterar konsumtionslånen lika högt. Det man även ser en ökning på är säljfinansieringsbolag vilket är en aktör som börjat ta mer plats enligt rapporten. Säljfinansieringsbolag är en aktör som vanligtvis ger ut lån kopplat till e-handel.

Vad lockar låntagare till sms-lån?

I SCB rapporten ser man en total ökning av konsumtionslån, men vad är det som får hushållen att välja sms-lån som blir ett allt vanligare alternativ? En av de främsta anledningarna till att sms-lån har blivit alltmer populära är att de är tidseffektiva och enkla. Många andra alternativ kräver kreditupplysning och andra faktorer som bidrar till att processen tar längre tid. Sms-lån blir därför en kraftig konkurrent med deras snabba handläggningstider. När man tar ett sådant lån får man vanligtvis pengarna inom några timmar eller till och med minuter. För många låntagare som behöver snabba pengar för oväntade utgifter eller nödsituationer utgör dessa lån en bekväm och lättillgänglig lösning.

Sms-lån har betydligt högre räntor 

Med den växande trenden att ta konsumtionslån bör man alltid vara noga med att planera sin budget. Oavsett vad för slags lån man tar bör man alltid se till att ha råd med de utgifter som det innebär att ta ett lån. Detta är extra viktigt när det kommer till sms-lånen eftersom den korta handläggningstiden kompenseras med en hög ränta. Det är därför viktigt att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt för att bli av med sms-lånet, detta till skillnad från andra typer av konsumtionslån som är enklare att ha som löpande utgift. Det är viktigt att förstå lånevillkoren och noga överväga din ekonomiska situation innan du tar ett sms-lån.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons