Christian Sonesson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, har senaste veckorna utstått hård kritik från regeringen. Men någon debatt med Sonesson vill regeringen inte ställa upp på. När Sveriges radio försökte få till ett samtal mellan ett ansvarigt statsråd och den lokale M-politikern blev det kalla handen.
– Tyvärr tackade de nej, säger SR-reportern Saga Wadensjö till Samnytt.

Staffanstorp har varit en nagel i ögat på regeringen ända sedan valet 2018. Skånekommunens moderater gjorde ett riktigt bra val, blev dubbelt så stora som Socialdemokraterna, och inledde ett samarbete med Sverigedemokraterna för att styra kommunen under mandatperioden.

Vägrar kvotflyktingar

Den senaste konflikten mellan den socialdemokratiska regeringen och den M+SD-styrda kommunen gäller mottagandet av så kallade kvotflyktingar. Staffanstorps kommunalråd tillika kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) har sagt att kommunen prioriterar ukrainska flyktingar och därför inte kan ta emot migranter från Mellanöstern och Afrika.

LÄS MER: Kommun stoppar kvotflyktingar – prioriterar ukrainare

Enligt länsstyrelsen ska Staffanstorp ta emot 244 ukrainska flyktingar som kommit till Sverige i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv. Det är fler ukrainare än kommunen från en början räknat med, och något som det politiska styret menar har prioritet.

Hotar med förläggning

Staffanstorps vägran att ta emot kvotflyktingar har lett till socialdemokratisk ilska. I en intervju med Dagens samhälle fäller inrikesminister Anders Ygeman (S) ett antal spydiga kommentarer om Sonesson, och säger sedan hotfullt att det finns andra sätt att tvinga på en kommun oönskade invandrare.

– I så fall får väl Migrationsverket öppna en flyktingförläggning i Staffanstorp. Det är inte jag som bestämmer det, men det kan ju bli en konsekvens, säger han i intervjun och understryker att det är han som ger uppdrag till Migrationsverket.

Ygeman anklagar även Sonesson för att bryta mot lagen med sitt flyktingmotstånd, men tror att M-politikern endast ägnar sig åt ”politisk propaganda” och till slut kommer tvingas ge upp och ta emot invandrarna ändå.

Föreslog debatt

Konflikten mellan Sonesson och regeringen gör att Sveriges radio P1 under onsdagen försöker få till en debatt mellan dem.

I en SMS-konversation mellan Sonesson och statsradions reporter Saga Wadensjö, som M-politikern lagt upp på Facebook, framgår att SR försöker få antingen Ygeman eller migrationsminister Morgan Johansson att ställa upp. Ingen av dem går emellertid med på att debattera med Sonesson.

Faksimil

Samnytt har under torsdagen pratat med Saga Wadensjö som bekräftar att SMS-konversationen som Sonesson publicerat är äkta.

– Tyvärr tackade de nej, säger Wadensjö apropå de två ansvariga statsrådens beslut att inte ställa upp på debatt.

Wadensjö avböjer att svara på fler frågor än så.

”Fanns inte möjlighet”

Samnytt har sökt både Anders Ygeman och Morgan Johansson för att fråga varför de inte ville ställa upp på debatt med Christian Sonesson.

Johansson ger via sin pressekreterare Angelica Vallgren följande svar: ”Det fanns helt enkelt inte möjlighet till det.”

Samnytt har haft kontakt med Ygemans pressekreterare Ebba Kock via såväl telefon som mejl, men han har inte svarat på vår fråga.

LÄS MER: Sonesson står på sig – inga kvotflyktingar till Staffanstorp

Anklagas för ministerstyre

Anders Ygeman var ett av de statsråd som tvingades avgå på grund av den så kallade IT-skandalen 2017. Sonesson menar att Ygeman nu återigen bryter mot lagen genom att hota Staffanstorp med en flyktingförläggning om kommunen vägrar ta emot kvotflyktingar.

– Ygemans hot som jag nämner är hans uttalande genom ministerstyre där han menar på att Migrationsverket ska förlägga en flyktingförläggning till Staffanstorp. Ett uttalande som han rimligen borde bli KU-anmäld för, säger Christian Sonesson till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Staffanstorps Kongo-nej – ”Prioriterar de ukrainska flyktingarna”