Terrorist

Montage Youtube

Inrikes

Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Publicerad 12/15/2018
Annons

Bara dagar efter att Säkerhetspolisen slog till mot en palestinier i Västsverige som misstänks för terrorbrott kommer nu ny information. Hundratals dömda för terroristrelaterade brott runt om i Europa är på väg ut ur fängelse. 

Antalet islamistiska extremister i Sverige har av Säpo tidigare uppskattats till omkring 2 000 personer. Utöver de som rör sig fritt på gatorna runt om i Europa finns det många som sitter fängslade för terrorrelaterade brott.

Det handlar inte enbart om individer som har utfört dåd utan också de som försökt att utföra dåd men blivit påkomna eller på annat sätt misslyckats på vägen. I vissa fall handlar det om finansiering av terroristverksamhet.

Endast två dagar efter Säkerhetspolisens tillslag mot en palestinier och flera närstående personer i Västsverige framkommer nya uppgifter om terrorhotet. Det är chefsanalytiker Ahn-Za Hagström vid Säkerhetspolisen som förklarar att Europa står inför en stor utmaning inom kort. Omkring 1 500 individer som sitter fängslade för terrorbrott runt om i Europa snart ska släppas fria, rapporterar Sydsvenskan (2018-12-15)

– Vi har ute i Europa en rätt stor mängd, ett 1 500-tal personer, som dömts för olika terrorrelaterade brott, varav en stor del nu avtjänat sina straff och kommer att släppas från anstalter, säger Hagström.

LÄS MER: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

Svenska medborgare
Det är okänt exakt hur många svenska medborgare som sitter fängslade ute i Europa för terrorbrott. En person som forskar om terrorism är Magnus Ranstorp. Han uppskattar att det finns omkring fyra-fem individer som sitter fängslade i andra länder i väntan på rättegång. Om dessa personer döms för terrorbrott kommer de säkerligen att få avtjäna sina straff i Sverige.

Bland annat finns det en 26 år gammal man Malmö som är IS-krigare och väntar rättegång i Frankrike misstänkt för delaktighet i terrordåden i Paris 2015 och Bryssel 2016. I Danmark väntar ytterligare en svensk medborgare på rättegång, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Mannen är 30 år gammal och från Malmö. Tidigare har han friats för ett annat attentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö.

LÄS MER: IS-cell från Bromma skulle kidnappa diplomatbarn i Sverige

Enligt Kriminalvården finns det åtta personer dömda för brott relaterade till terrorism i svenska fängelser. Det är sedan tidigare känt att några av dessa terrorister som snart släpps fria i Europa är islamister som är bosatta i Stockholmsområdet och innehar svenskt medborgarskap. Det handlar konkret om islamisterna som planerade att utföra ett blodbad hos den danska tidningen Jyllands-Posten år 2010.

Enligt den danska säkerhetstjänsten PET skulle de ”döda så många som möjligt”. Motivet till det planerade terroristattentatet uppgavs vara tidningens publicering av de omtalade teckningarna av profeten Muhammed år 2005.

De islamistiska männen dömdes i Danmark för terroristbrott. Domstolen delade ut straff på tolv års fängelse och utvisning från Danmark på livstid. Efter att islamisterna tillbringat några år i danskt fängelse förflyttades de till Sverige. I Sverige gäller villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden vilket innebär att islamisterna beräknas släppas fria den 29 december i år.


Terroristerna som planerade att halshugga journalisterna på Jyllands-Posten i Köpenhamn: Munir Awad, Sahbi Zalouti, Omar Aboelazm. Ledaren för terrorcellen, Mounir Dhahri, saknas på bilden. Mannen längst till höger är den misstänkte terroristen Abdullah Muhammed Salman, som släpptes.

Terrorforskare: ”Anledning att vara orolig”
Ranstorp förklarar att att det finns anledning till att vara orolig. Han menar att problematiken även är en del av segregationen, utanförskapet och den utbredda gängkriminaliteten i samhället. Samhället brister enligt Ranstorp i beredskap och det saknas verktyg för att angripa problemet.

– Problemet är att sådana här individer ofta går tillbaka till sina gamla miljöer. De blir som rockstjärnor där. De påverkar radikaliseringsmekanismerna, och det kan bli skarpt läge i vissa fall, att de sätter igång med en gång att planera attentat, säger Ranstorp.

LÄS MER: Polisen manar till vaksamhet och tipsar om hur man agerar vid en terrorattack under julhandeln

Återvändande IS-krigare
Enligt Säpo är Sverige är ett av de länder som haft flest personer som gjort så kallade terrorresor till Syrien och Irak. I ett uttalande i slutet av november uppskattade Säpo att omkring 100 personer som rest från Sverige för att strida för Islamiska staten fortfarande är i livet.

Vid ett seminarium om våldsbejakande extremism som nyligen hölls i Stockholm förklarade Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström att utmaningen är lika stor med IS-krigare som har rest till konfliktområden i Mellanöstern och sedan återvänt till Sverige. Säpochefen beskrev terrorister som ”individer och tiden på anstalt eller i konfliktområde påverkar dem alla på olika sätt”. Enligt Hagström är det viktigt att samhället tillsammans sluter upp och erbjuder en terrorist en ny väg efter avtjänat sitt straff.

– Så att de inte blir hänvisade till de onda krafterna, utan att det finns ett annat alternativ än att fortsätta sin kriminella bana eller sin tid inom de extremistiska miljöerna, säger Hagström.

LÄS MER: Återvändande IS-terrorister ”mer skadade när de kommer hem”

Socialsekreterare: ”Bli hyggliga medborgare igen”
Även socialsekreterare Bettan Byvald i Göteborg uppmärksammade vikten av att vägleda terrorister till att bli medborgare igen. Enligt Byvald har de tagit hand om 150 återvändande IS-krigare och hon anser det viktigt att förklara att samhället inte vill straffa dem.

– Man får jobba rätt mycket på att få en tilltro, att vi inte vill straffa dem utan att vi vill få dem att må bra och bli hyggliga medborgare igen, säger Byvald.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons