Från och med den 8 januari i år höjde höjde Riksbanken reporäntan till 0 procent efter fem år med negativ ränta. Nu har coronakrisen gjort att det mesta pekar på en sänkning och återgång till minusränta. Vice riksbankschefen Per Jansson uppger att han kan tänka sig minusränta även på vanliga bankkonton.

– För institutionella kunder med tillgång till den internationella kapitalmarknaden är negativa räntor en del av marknadsbilden, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, till Aftonbladet.

Vad hon säger betyder att stora företagskunder tvingas betala för att förvara sina pengar på banken. Snart kan detta även bli verklighet även för privatpersoner.

Under det senaste halvåret har kronan stärkts kraftigt vilket lett till att inflationen ligger runt 0,5 procent. Vice riksbankschefen Per Jansson uppger till Bloomberg News att han kan tänka sig minusränta på vanliga konton om det behövs för att bevara förtroendet för inflationsmålet, som ligger på 2 procent. Han säger att detta gäller särskilt om inflationen överraskar på den negativa sidan.

– I ett sådant scenario där det fundamentala förtroendet för inflationsmålet är på spel, skulle jag säkerligen inte tveka att stödja en sänkning av räntan, även om det skulle innebära att vi måste leva med minusränta för en ganska lång tid”, säger Jansson och tillägger att han då även skulle acceptera detta på vanliga konton även om det inte vore en bra idé.

LÄS ÄVEN: Riksbanken lånade ut 60 miljarder till bankerna – hemligt vem som fick lånen

”Svårt att förutsäga”

Enligt Jerndal är det dock inte ännu aktuellt med negativa inlåningsräntor för privatkunder. Samma besked ger Mikaela Östman, kommunikationschef på Nordea. Enligt henne handlar det om en komplex situation där det är svårt att förutsäga den kommande utvecklingen.

– För tillfället har vi inga planer på att införa minusränta för våra privatkunder i Sverige, säger hon.

Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB är inne på samma spår och hävdar att de i nuläget inte ser någon anledning att införa negativ inlåningsränta.

Orden de tre storbankernas representanter väljer för att beskriva bankernas inställning till negativ ränta för småsparare lämnar dörren öppen för förändring.

Dokumentär om kriget mot kontanterna

I dokumentären ”Kriget mot kontanterna” påtalar f.d. polischefen Björn Eriksson om riskerna med det kontantlösa samhället. Han pekar på att den enskilde inte längre har någon makt över sina pengar och frågar: ”Vad gör du om bankerna, i ett kontantlöst samhälle, väljer att ta ut en avgift på de pengar du har på bankkontot? Du kan inte ta ut dem i kontanter längre”.

Se dokumentären nedan som belyser problemen med det kontantfria samhället:

authorimage