nattklubb-vaccinpass

Foto t v: Città di Parma, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Snart kan vaccinpass krävas på nattklubbar

Publicerad 11/25/2021
Annons

På en pressträff på onsdagen uppgav socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) att regeringens vaccinpass snart kan komma att bli nödvändiga på fler platser än vad man tidigare aviserat.

Regeringens beslut om vaccinpass omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare och träder i kraft den 1 december. Vaccinpassen kan bland annat bli aktuella på nattklubbar, enligt Amanda Lind.

Utöver vaccinpasset kommer alla över 18 år att rekommenderas en tredje dos.

LÄS ÄVEN: Moderaterna kräver vaccinpass även på restauranger

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram underlag för ytterligare åtgärder och för avveckling av åtgärder. Detta ska vara klart till den 30 november.

– Det sista regeringen vill är att införa nya restriktioner, men vi behöver vara redo och det är därför som vi ber FHM ta fram det här underlaget, säger Hallengren.

Vaccinpass för att gå på bio

Den som vill gå på bio i Svenska Bios salonger som rymmer fler än hundra besökare kommer att behöva visa upp ett vaccinpass från och med 1 december.

LÄS ÄVEN: Massiva protester mot covidpass och lockdown

– Vi inför vaccinpassen, nu när vi äntligen har fått öppna upp igen vore det att gå åt fel håll att stänga ned kapacitet igen, säger Svenska Bios vd Peter Fornstam till TT.

Sverige välkomnar EU:s vaccinpass

Inom kort väntas EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides komma med förslag på hur unionens vaccinpass ska anpassas när allt fler länder ger sina medborgare ytterligare en dos av vaccinen – något som EU-minister Hans Dahlgren (S) välkomnar.

LÄS ÄVEN: WHO: Obligatorisk vaccinering kan bli nödvändigt

– Det kommer ett förslag från kommissionen i närtid om hur man ska utveckla de här covidbevisen så att de ger utrymme för att registrera de här påfyllnadsdoserna som många redan har tagit, men också om hur man ska se på en lämplig tidsrymd för hur länge de ska gälla, säger Dahlgren på plats i Bryssel.

Tusentals JO-anmälningar

I slutet av förra veckan rapporterade Samnytt att ett 70-tal JO-anmälningar gjorts mot regeringens vaccinpass. Nu är antalet uppe i omkring 5 000.

LÄS ÄVEN: Data om godkännandet av Pfizers vaccin kan hemlighållas i 55 år

Vanligtvis tar JO emot omkring 10 000 anmälningar på ett helt år.

– Det är extremt, säger Anders Jansson, informationsansvarig på JO som aldrig varit med om något liknande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons